неділя, 08 серпня 2021 11:40

Не час з'ясовувати стосунки. Треба об'єднатися проти проросійських сил - Ройтбурд про Україну, Одесу і музей

Стереотип про російськість Одеси перебільшений. Небезпечнішою здається пасивність одеситів: від нас нічого не залежить, Київ далеко, розповідав художник, директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд. Митець помер у віці 59 років від тривалої недуги. Gazeta.ua зібрала цитати художника про Україну, Одесу і культуру.

  Олександр Ройтбурд: "Рухаємося в бік цивілізації. Ми не потрапили в пастку антицивілізаційного вибору. Це головне". Фото: Gazeta.ua
Олександр Ройтбурд: "Рухаємося в бік цивілізації. Ми не потрапили в пастку антицивілізаційного вибору. Це головне". Фото: Gazeta.ua

Про музей:

На той час, коли я прийшов сюди директором, Одеса про музей забула. Зараз не просто місто згадало про нього, а вся Україна дізналася, що є такий. Приїжджають люди з Києва і називають головним культурним майданчиком країни.

Хочу добитися для музею статусу національного. Об'єднати кілька одеських мистецьких закладів у великий комплекс. І почати процес створення Музею сучасного мистецтва.

Про українське мистецтво:

Українське мистецтво у світовому масштабі існує десь на периферії. Це не значить, що воно погане чи не¬сучасне. А недооцінене. Це, з одного боку, наслідок репутації країни – вона не найкраща. З другого – якби Україна просувала сучасне мистецтво, мала б кращий імідж.

Просуваючи Україну, ми робимо акцент на архаїчну екзотику, як молода африканська держава, в якої нема класичного підґрунтя. У нас воно є. Але ми вперто несемо світу соняшники, писанки, вишиванки. Це теж цікаво. Але сучасне українське мистецтво – інше.

Про розклад сил в Одесі:

Сьогодні не час з'ясовувати стосунки. Треба об'єднатися проти проросійських сил. У цьому сенсі я занепокоєний конфліктами. Я прихильник порозуміння між "Європейською солідарністю" і "Слугою народу", яка в Одесі в міську раду висунула добрий список. Маємо не між собою воювати, а проти спільного ворога.

Про мову:

Стереотип про російськість Одеси перебільшений. Небезпечнішою здається пасивність одеситів: від нас нічого не залежить, Київ далеко.

Так, в Одесі розмовляють російською. Це теж технологія розколу, коли кажуть, що українці російською не говорять. Я за те, щоб українська мова в офіційному просторі займала більше місця. Нормально, коли будуть плакати українською, всі офіційні заходи проводитимуть державною, коли українська звучатиме в органах місцевого самоврядування. Але це не означає, що мова є критерієм поділу на своїх і чужих. Мені ближчі російськомовні, які йдуть боронити Україну, ніж бездоганно україномовний Медведчук.

Про досягнення Революції гідності:

Поки що попри всі зусилля реваншу ми рухаємося туди, куди Україні треба. Не стали частиною Євразійського союзу і сателітом Росії. Лишилися країною, яка зберегла демократію. Ми – країна, де попри корупцію є принцип верховенства права, хоч би яким суперечливим воно є. Рухаємося в бік цивілізації. Ми не потрапили у пастку антицивілізаційного вибору. Це головне.

Про особисті свята:

День народження і Новий рік – це два дні, коли мені хочеться на добу щезнути зі світу.

31 грудня пишу автопортрет. Вони не всі збереглися. З середини 1980-х є. Багато продав.

Інтерв'ю Олександра Ройтбурда для журналу "Країна": "Жодного разу не бачив живого Коломойського і не шкодую"

Олександр Ройтбурд народився 14 жовтня 1961-го в Одесі. Батьки були інженерами. Навчався в художній школі. Закінчив художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту. Cлужив в армії. Заснував асоціацію "Нове мистецтво". Керував Центром сучасного мистецтва Джорджа Сороса в Одесі. 2001-го виїхав до США. За два роки повернувся. Очолив галерею Марата Гельмана в Києві. Написав близько 2 тис. картин. 2009 року його роботу "Прощавай, Караваджо!" продали на лондонському аукціоні Phillips de Pury&Co за $97 тис. Це рекордна сума, яку заплатили за твір українського митця. Жив і працював у столиці.

2017-го виграв конкурс на посаду директора Одеського художнього музею. Переїхав. 4 вересня 2019 року Одеська обласна рада з ініціативи депутата від "Опозиційного блоку" достроково розірвала контракт із директором Одеського художнього музею. Ройтбурд оскаржив це рішення. Суди тривали до 18 грудня, коли новообрана Одеська облрада скасувала рішення про його звільнення.

Заснував Клуб Маразлі – громадську організацію, членом якої може стати кожен, хто внесе 30 тис. грн за рік на підтримку музею.

На місцевих виборах у жовтні 2020-го пройшов до Одеської обласної ради від партії "Європейська солідарність".

Зараз ви читаєте новину «Не час з'ясовувати стосунки. Треба об'єднатися проти проросійських сил - Ройтбурд про Україну, Одесу і музей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі