понеділок, 19 жовтня 2020 19:15

Не можна правити, не знаючи світу поза межами свого королівства

Автор: Ганна Грабарська
  Ірина Батуревич радить прочитати найкращу дитячу книжку про демократію
Ірина Батуревич радить прочитати найкращу дитячу книжку про демократію

Книга Януша Корчака "Пригоди Короля Мацюся" (Абабагаламага) — одна з найкращих дитячих книжок світу і одна з найкращих книжок про демократію - роповідає оглядачка книжкових ринків Ірина Батуревич. В інтерв'ю журналу "Країна" вона поділилася десятьма книгами, які вважає улюбленими.

"Пригоди Короля Мацюся" неможливо читати, не знаючи історію Януша Корчака, який загинув у газовій камері разом із своїми підопічними, але ви її не пропустите, адже видавець про це подбав включивши її у переднє слово.

Головний герой — маленький хлопчик, який втративши батьків стає королем. І хоча він ще малий, і мусить слідувати системі, він розуміє, що не може правити, не знаючи світу поза межами свого королівства: він вирушає на війну, знайомиться з іншими королями, товаришує зі звичайними хлопчиками, росте і навчається на своїх дуже прикрих помилках, і усвідомлює, що державою має правити Парламент, а краще два — дитячий, і дорослий, адже кожен голос має бути почутий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди разучиваются играть вживую и переходят в смартфоны - писательница

Це чудовий сюжет, зазирання у шпаринку дорослого життя, відвертість помилок і брак досвіду маленького короля, щирість прагнення змінити світ на краще, неможливість справедливості, і дуже чесний фінал. І це досі дитяча книжка, яку має прочитати кожен дорослий", - розповіла Ірина Батуревич.

Інтерв'ю з Іриною Батуревич читайте в журналі "Країна".

В Україні стартував проєкт "Екземпляри ХХ" – спрямований на вивчення знакових періодичних видань про літературу і мистецтво XX століття, які виходили на території України або створювались українцями діаспори.

Зараз ви читаєте новину «Не можна правити, не знаючи світу поза межами свого королівства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі