пʼятниця, 17 серпня 2018 21:45

"Не будь рагульом, не пий за рульом" - найкращі хіти "Скрябіна"

"Не будь рагульом, не пий за рульом" - найкращі хіти "Скрябіна"
17 серпня Андрію Кузьменку могло б виповнитися 50. Фото: Joinfo

17 серпня виповнилося би 50 років лідеру гурту "Скрябін" Андрію Кузменко. В лютому 2015-го музикант загинув у автокатастрофі на Дніпропетровщині.

З групою "Скрябін" випустив 25 студійних альбомів. Також був учасником музичних проектів Molotov Zwancig, "Наше Різдво", "Наші Партизани", Kozzzak Disco, Zлий Rепер Zеник.

Згадуємо найкращі хіти "Скрябіна" різних періодів творчості.

"Чуєш біль" - 1989

Титульна композиція першого альбому "Скрябіна". Касета з цим записом так і не вийшла офіційно, розповсюджувалась серед друзів. Кліп на пісню "Чуєш біль"зняв режисер із Запоріжжя Володимир Зайковський. Зйомки проходили в рідному місті музикантів Новояворівську на Львівщині. Ролик демонстрували на фестивалях андреграундного кіно у Москві та Брюсселі.

"Той прикрий світ" - 1997

Після успіху четвертого, а насправді першого професійного альбому "Птахи" "Скрябін" уклали контракт з Юрієм Нікітіним. Головною артисткою цього продюсера на той час була Ірина Білик. Співачка узяла шефство над самородками з Новоярівська. Гурт перебрався до Києва.

"В Кузьми, так само, як і в нас з Шурою, не було часом бабок, щоб поїсти - яка тут робота над альбомом? Була зима. Дуже часто, повертаючись зі студії додому, ми "підвозили" людей машиною і тут же на виручені гроші купували в нічному магазині пельмені і шпроти", - згадує той час басист "Скрябіна" Ростислав Домішевський.

Пісня "Той прикрий світ" увійшла до першого в історії української музики подвійного альбому "Казки".

"Любити платити" - 2002

Новим "Скрябіним" називають прихильники Андрія Кузьменко його гурт з 2002-го. Тоді колектив залишив Ростислав Домішевський. Музика стилістично стала ближче до поп-року, ніж до електронної альтернативи класичних записів.

У текстах Кузьма почав зачіпати соціальні теми. Абстрактно-філософська лірика в стилі нових романтиків все менше звучала в піснях. Пісня "Любити платити" увійшла до альбому "Озимі люди". Вихід диску підтримав політичний альянс "Команда озимого покоління" Валерія Хорошковського та Інни Богословської. "Скрябін" мав стати козирем політиків у парламентських виборах.

2004-го через участь у передвиборній агітації Віктора Януковича Андрій Кузьменко посварився з усіма музикантами класичного "Скрябніна" Ростиком Домішевським і Сергієм Герою.

"Мумітроль" - 2007

"Текст пісні "Мумітроль" є таким, що порушує етичні норми, правила поведінки, що склалися в суспільстві на основі традиційних духовних і культурних цінностей, уявлень про добро, честь, гідність, громадянський обов'язок, совість, справедливість, та завдає шкоди моральності суспільства", - такий висновок зробили в Національній експертній комісії з питань захисту суспільної моралі. Розгляд справи відбувся після скарги заступника голови Київської міської державної адміністрації, ім'я якого не афішували. Кліп "Скрябіна" заборонили до показу на телебаченні.

"З одного боку, мені просто шкода цих людей, які не можуть більше побачити нічого пагубнішого в українській культурі, ніж наша пісня, - сказав Андрій Кузьменко. - З другого – мені смішно. Бо ця пісня три місяці валила по телєку і по радіо, її співають на всіх концертах люди, а комісія з питань суспільної моралі її щойно уздріла. До того ж, ви розумієте, що все заборонене у наших людей викликає підвищений інтерес. Тому мені варто піти поставити свічку за здоров'я членів комісії і подякувати їм за такий піар".


"Не будь рагульом, не пий за рульом" - 2014

Пісня-заклик до українців не вживати спиртного, сідаючи за кермо автомобіля, з'явилася в листопаді 2014-го вже після останнього повноцінного альбому "Скрябіна" "25".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кузьмі було б 50: добірка відвертих цитат культового виконавця

13 вересня в прокат вийде фільм "Місто, в якому не ходять гроші" за повістю Андрія Кузьменка. Алісу звільнили з роботи, за сюжетом. Хлопець її покинув, а з близькими вона не ладнає. Випадково знаходить квиток на поїзд без дати й пункту призначення, але зі своїм іменем. Приїжджає до міста, де розраховуються лише послугами - наприклад, помити підлогу у готелі за ночівлю. Керують тут троє потомків радянських військових, що мали доступ до таємних спецмедикаментів. Їх випробовували на жителях, додаючи в їжу і воду. Вся зона оточена колючим дротом.

"Книга Скрябіна — типова антиутопія, — каже кінознавець Інга Естеркіна. — Людина за блага повинна розплачуватися часткою себе. Своєю душею, совістю — це типове тоталітарне суспільство. Автор хотів сказати, що свобода є основною цінністю. Ми не цінуємо свій час, втрачаємо, обмінюємо його. Людина народжується вільною, і її свободу ніхто не може забрати. Це маніпуляція. Тільки добровільно маємо віддати на суспільну користь частину своєї свободи".

Зараз ви читаєте новину «"Не будь рагульом, не пий за рульом" - найкращі хіти "Скрябіна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі