Ексклюзиви
середа, 13 лютого 2019 21:45

Назвали першого лауреата Національної кінопремії

Автор: uafilmacademy.org
  Оператор фільму "Вавилон ХХ" Юрій Гармаш отримає почесну нагороду “Золота дзиґа” за внесок у розвиток українського кіно
Оператор фільму "Вавилон ХХ" Юрій Гармаш отримає почесну нагороду “Золота дзиґа” за внесок у розвиток українського кіно

Українська кіноакадемія оголосила першого лауреата Третьої національної премії "Золота дзиґа". Оператор Юрій Гармаш отримає почесну нагороду за внесок у розвиток українського кінематографа.

Юрій Гармаш - оператор-постановник близько 30 художніх фільмів, член правління Гільдії кінооператорів, член Спілки кінематографістів України, член Європейської асоціації кінооператорів I.M.A.G.O., Заслужений діяч мистецтв України.

Серед стрічок, над якими працював Гармаш, є "Вавилон ХХ" і "Така пізня, така тепла осінь" режисера Івана Миколайчука. Також був оператором картин "Новосілля", "Алмазна стежка", "Десь гримить війна", "Ізгой", "Сьомий маршрут", "Іван Миколайчук. Посвята".

"Юрій Гармаш входив до кіна драматично, - каже голова правління Української кіноакадемії Володимир Войтенко. - Переказують, що після фільму 1974 року "Серед літа", де в кадрі підступно виразно сусідили жовтий і блакитний кольори, йому цілий рік забороняли фільмувати. Але вже за п'ять років він таки став знаменитим – після стрічки Івана Миколайчука "Вавилон ХХ". Вже тільки ця дивовижна творча праця є правдивим внеском Юрія Гармаша в розвиток українського кінематографа".

Окрім премії за внесок у розвиток кіно, "Золоту Дзиґу" вручатимуть ще в 19 номінаціях. До довгого списку претендентів увійшли 83 роботи. Тепер члени Української кіноакадемії голосують за фільми, що ввійдуть до короткого списку. Номінанти стануть відомі в березні. Церемонія нагородження відбудеться 19 квітня у конгресно-виставковому центрі "Парковий" у Києві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголосили претендентів на Третю Національну кінопремію

Національну премію "Золота дзиґа" присуджують за професійні досягнення у розвитку українського кіно з 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Назвали першого лауреата Національної кінопремії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі