Ексклюзиви
пʼятниця, 30 липня 2021 17:44

Назвали найочікуваніші фільми Одеського кінофестивалю

Автор: oiff.com.ua
  Марія Федорченко (праворуч) у фільмі "Стоп-Земля" грає 16-річну Машу, яка вчиться у київській школі в 11-му класі. Не почуватися дивно та відсторонено в колективі їй допомагають друзі, яких втілили Яна Ісаєнко та Арсеній Марков. На Берлінському кінофестивалі стрічка отримала головну нагороду "Кришталевий ведмідь" у конкурсній програмі Generation 14plus. Українська прем'єра відбудеться у серпні на Одеському кінофестивалі
Марія Федорченко (праворуч) у фільмі "Стоп-Земля" грає 16-річну Машу, яка вчиться у київській школі в 11-му класі. Не почуватися дивно та відсторонено в колективі їй допомагають друзі, яких втілили Яна Ісаєнко та Арсеній Марков. На Берлінському кінофестивалі стрічка отримала головну нагороду "Кришталевий ведмідь" у конкурсній програмі Generation 14plus. Українська прем'єра відбудеться у серпні на Одеському кінофестивалі

12-й Одеський міжнародний кінофестиваль підготував блискучі прем'єри, які давно хотілося побачити.

Так вважає кінокритик Олександр Гусєв. Поділився очікуваннями від кінофоруму, що відбудеться 14-21 серпня.

Цього року єдина конкурсна програма – національний конкурс. Шість повнометражних і вісім короткометражних українських фільмів змагатимуться за призи журі та гранпрі за результатами глядацького голосування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одеський кінофестиваль оголосив програму

"Думаю, наявність лише національного конкурсу – це був вихід зі становища, - каже Гусєв. - Із відсутності коштів і відчутно менш багатого кінематографічного врожаю внаслідок пандемії. Акцент на вітчизняне кіно пояснили тим, що приурочили до 30-річчя Незалежності. Маємо прийняти із вдячністю. Незалежно від пояснення, програма достойна.

Ситуація така, що можна було б очікувати від фестивалю чогось на кшталт хорошої міни при поганій грі. Але національна програма настільки цікава, що компенсує відсутність міжнародного конкурсу. Маємо можливість вперше в Україні побачити фільми, які очікували протягом навіть не року, а двох. Стрічки, що були найгучнішими представниками вітчизняної кінематографії на міжнародних майданчиках. Наприклад, драму Катерини Горностай "Стоп-Земля" або детектив Дмитра Томашпольського "Сторонній".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Королі репу", хіти Канн та Даніель Брюль: чим здивує 12-й Одеський кінофестиваль

Хочу подивитися нові картини Томашпольського, який мені видається одним із найнезвичайніших і в хорошому сенсі дивних вітчизняних постановників. Аж дві його роботи представлять на ОМКФ. Окрім "Стороннього", це фантастика "Простір", яку встиг зняти під час карантину. Новинка інтригує й може виявитися хорошою національною кінематографічною рефлексією, відображенням тих емоцій, які ми переживали за останні півтора року.

Безумовно, піду на фільм "Стоп-Земля". Багато колег подивилися на онлайн-фестивалі Берлінале і страшно хвалили. Це одна з головних надій українського кіно.

Також серед найочікуваніших прем'єр – спортивна драма Тараса Дроня "Із зав'язаними очима", про яку багато чули й чекаємо вже два роки.

Світова програма теж гарна. Попри те, що значно менша, ніж зазвичай. Мені здається, не тільки стійкі шанувальники українського кіно мають їхати в Одесу. А й ті, хто хоче бути в курсі міжнародних новинок і побачити їх на великому екрані. Наприклад, мюзикл "Аннетт" французького режисера Леоса Каракса. Не пошкодують про витрачений час".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київський тиждень критики оголосив дати проведення

Загалом на Одеському кінофестивалі презентують 44 фільми. Зірковим гостем стане німецький актор, номінант на премії "Золотий глобус" і BAFTA Даніель Брюль. Відомий ролями у стрічках "Ґуд бай, Ленін!", "Гонка", "Ультиматум Борна", "Безславні виродки", "П'ята влада", "Перший месник: Протистояння", а також у серіалах "Алієніст", "Сокіл та Зимовий солдат". Представить свій режисерський дебют - трагікомедію "Поганий сусід", у якій втілив гіперболізовану версію самого себе. Також проведе майстер-клас, яким відкриє Літню кіношколу 12-го ОМКФ. Разом з ним виступить продюсер Мальте Ґрунерт.

Зараз ви читаєте новину «Назвали найочікуваніші фільми Одеського кінофестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі