неділя, 22 грудня 2013 22:54

"Навіть про вибори говорять. - Невдячні заколотники" - вся штучність фільму "Хоббіт: пустка Смоґа"

"Навіть про вибори говорять. - Невдячні заколотники" - вся штучність фільму "Хоббіт: пустка Смоґа"
Фото: epochtimes.com.ua

- Тату, а чому гноми з нашого туалету вилазять? - питає дочка Барда Гіріона, мешканця Озерного міста. У наступній частині трилогії про хоббіта "Пустка Смоґа" гноми таки пробралися до своєї Батьківщини Самотньої Гори, де у морі золота спить дракон.

У стрічці кремезним гномам з великими руками і товстими пальцями ще довелося втікати від ельфів гірською річкою у бочках, у яких згодом ховалися поміж рибою, рвати павутиння гігантських павуків, прибивати топірцями орків до дерев і обливати дракона розпеченим золотом. Тут з'являється персонаж ельф Леголас, відомий за трилогією "Володар перснів". Герой Орландо Блума виглядає значно старшим, що трохи збиває з пантелику, знаючи, що історія про хоббіта передує мандрам ельфа у "Братстві персня".

Наприклад, борода Ґендальфа навпаки потемніла, а сивина вибивається лише де-не-де, мовляв у цій історії він молодший. Гра Блума скована і більшість сцен із ним не драматичні, а коли персонаж, намальований на комп'ютері, скаче і стріляє з лука. Він закоханий у зовсім нову героїню історії руду ельфійку Тауріель. Йде за нею, коли та вирушила на пошуки гнома, що їй сподобався. Вона теж відважна, горда і стріляє з лука ще краще за Леголаса і її персонаж значно цікавіший, хоча майже так само виглядає неприродно.

У фільмі красиві краєвиди, лісові хащі, архітектура ельфійського міста. Проте все це омана, бо є тільки декораціями або комп'ютерною графікою. А орки нагадують зомбі як виглядом, так і не зрозумілою мотивацією, завоювати все навколо просто так. В принципі, як і у всіх історіях про хоббіта є абсолютним злом на чолі з Сауроном, що не має виправдання.

Найцікавішим із нових героїв у стрічці є мешканець Озерного міста, контрабандист і батько трьох дітей Бард Гіріон, роль якого виконав Люк Еванс. Персонаж виявився нащадком короля, який намагався убити дракона великими чорними стрілами. Тільки одна поцілила Смоґа, інші не змогли пробити його сталевий панцир. Тому мешканці міста вважають винним лучника у тому, що дракон вижив і спалив місто.  У даний час місто в занепаді, яке в покорі і бідності тримає огидний бургомістр.

- Навіть про вибори говорять, пане.

- Невдячні заколотники, хто насмілився поставити під сумнів мої повноваження?

У цій частині Більбо пристав на свої першочергові обов'язки: викрасти горикамінь з-під очей Смоґа. Хитрий хоббіт віч-на-віч зустрічається з достойним суперником, якого важко обдурити. Озвучив дракона англійський актор Бенедикт Камбербетч, голос якого українські глядачі не почують. Проте мають шанс упізнати його міміку і манери. Він, як і виконавець ролі Голума, одягав на себе спеціальний костюм з датчиками, який фіксує рухи. Тобто намальований дракон рухається як актор.

Пара Фрімен і Камбербетч відома більше за серіалом "Шерлок", у якому вони виконали головні ролі Холмса і Ватсона.

- Я дещо знайшов у гоблінських горах, - Більбо намагається розповісти Гендальфу про перстень.

- Що?

- Відвагу.

Хоббіт все частіше його використовує, з ним почувається сміливіше і впевненіше. Так, кілька разів рятує гномів, спочатку від велетенських павуків, потім визволяє їх з ельфійських темниць. Він не типовий герой. Не сильний і не впевнений у собі, щоб рубати навколо усіх орків, як це робить небагатослівний Торін Дубощит. Він не лідер, але спритний, допитливий і винахідливий. Крім того, не здається до кінця і розгадує, як відчинити двері до копалень. Обох героїв пов'язує схильність до спокус. Так само як перстень наділяє хоббіта змогою залишатися непоміченим, так горикамінь може зробити Торіна повноправним нащадком трону. І їх засліплюють такі перспективи, тому вони дозволяють цим предметам здобувати над собою владу.

Мартін Фрімен і в другій частині чудово зіграв. На відміну від нього виконавцям ролей ельфів важко вживатися у роль, коли навколо 3 пластмасові дерева, а не величний ліс, чи зелена тканина у знімальному павільйоні, а не стародавні стіни ельфійського міста чи скелі. У Фрімена багатша уява, тому він, зажмурившись присідає, бо розбудив величезного дракона, а не колегу Бенедикта.

Загалом перша половина стрічки видається нудною і не природною навіть для фентезі, лише зі втечею гномів від ельфів стає динамічнішою і цікавішою. Зовсім зайвою є перша сцена фільму, яка історично передує всій історії, коли Гендальф і Турін домовляються про похід і потребу у викрадачі. Перша частина "Хоббіт: несподівана подорож" виглядає вдалішою на фоні другого фільму трилогії.

Бюджет стрічки становить 225 мільйонів доларів. В Україні фільм Пітера Джексона показують з 18 грудня. Світова прем'єра відбулася на 5 днів раніше.

Зараз ви читаєте новину «"Навіть про вибори говорять. - Невдячні заколотники" - вся штучність фільму "Хоббіт: пустка Смоґа"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі