четвер, 30 березня 2017 09:00

Натюрморт "Соняшники" Ван Ґоґ малював лише вранці

Натюрморт "Соняшники" Ван Ґоґ малював лише вранці
Картина "Соняшники" Ван Гога Фото: Вікіпедія

30 березня 1987 року картину Вінсента ван Гога "Соняшники" продано за $40,3 млн японській компанії "Ясуда".

В 1997 році з'явилась інформація, що ця картина, куплена японською страховою компанією - підробка. Автентичність натюрморту "Соняшники" стала предметом запеклих суперечок. Проте 2002 року було все ж таки встановлено, що картина –оригінал. "Соняшники" були написані на невластивому для Ван Гога полотні із джуту, і це викликало підозри. "Ван Гог дійсно намучився із цією картиною, і результатом цих мук стали заяви критиків про те, що картина – підробка", – говориться у висновку експертів.

Читайте також: Уперше за 60 років два "Соняшники" Ван Гога показують разом

"Соняшники" — знамениті натюрморти з соняшниками Вінсента Ван Гога, писані з 1887 по 1889 роки. На створення кожної з картин циклу "Соняшники" Ван Гога йшло по кілька днів і навіть тижнів. Як писав митець у своїх листах до брата Тео, працював над "Соняшниками" він вранці. Кожен день в його майстерню приносили свіжозібрані соняшники, які швидко в'янули, а тому треба було встигнути швидко їх намалювати.

Вінсент ван Ґоґ народився 1853 року у Зюндерті (Нідерланди) у сім'ї пастора Нідерландської реформаторської церкви. В 15-річному віці Вінсент отримав місце дилера в художньо-торговій фірмі свого дядька спочатку в Гаазі, а потім у Лондоні. Він вирішив стати пастором, але провалив іспити в університет Амстердаму. 1880 року ван Ґоґ захопився живописом і став відвідувати класи в Академії мистецтв і приватну школу малювання. Всі ці роки він пережив кілька особистих драм, сильно бідував і жив за рахунок підтримки батьків або свого брата Тео. Найвідомішими роботами цього періоду є "Їдці картоплі", "Ткач", "Натюрморт з люлькою і капелюхом".
У лютому 1886 року Вінсент приїхав до Парижа. Завдячуючи брату Тео та його зв'язкам Вінсент відкрив для себе імпресіоністів. 1888 року все частіше стали проявлятись ознаки душевної хвороби ван Ґоґа і він переїхав на південь Франції. Наступний рік був самим продуктивним у творчості художника. Тут він натхненно працював наступні кілька місяців, створив близько 70 картин. Однак в один з періодів душевної кризи 27 липня 1890 року ван Ґоґ смертельно поранив себе. О 1:30 ночі 29 липня 1890 року він пішов з життя. Вінсент ван Ґоґ був похований на місцевому кладовищі в Овері.

Зараз ви читаєте новину «Натюрморт "Соняшники" Ван Ґоґ малював лише вранці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі