субота, 22 липня 2017 14:30

"Наталкою Полтавкою" починали і закінчували театральний сезон

"Наталкою Полтавкою" починали і закінчували театральний сезон
"Наталка Полтавка" Івана Котляревського. Фото: Вікіпедія

22 липня 1819 року на сцені Полтавського театру відбулася прем'єра п'єси Івана Котляревського "Наталка Полтавка" . Котляревський написав її у 1819 році, взявши за основу цікаві факти з життя простого українського народу.

"Наталку Полтавку" Іван Котляревський написав під впливом п'єси "Козак-стихотворец" О.О. Шаховського. Автор хотів зобразити життя українського народу таким, як воно є – з реальним побутом, проблемами, характерами. Над музичним оформленням працювали Анатолій Барсицький, Алоїз Єдлічка, Опанас Маркович та інші. Микола Лисенко написав однойменну оперу, яка стала класикою українського оперного мистецтва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наполеон читав "Енеїду"

Котляревський вперше в новій українській літературі вводить образ жінки-страдниці — мати Наталки, Терпилиха, що своєрідно відображається у її імені. За жанром "Наталка Полтавка" — соціально-побутова драма, глибоко національна характерами й естетичною формою, перший твір нової української драматургії, у якому поєдналися ознаки сентименталізму та просвітницького реалізму. Іван Котляревський так визначив жанр: "Опера малоросійська у двох діях", що передбачає багато музики та пісень.
Ця п'єса досить швидко набула популярності. Багато в чому – завдячуючи першій трупі акторів, які грали в цій п'єсі. Зокрема, Михайло Щепкін один з перших виконував у постановці головну роль і для багатьох поколінь театральних поціновувачів закріпив образ виборного Макагоненка. Популярність п'єси була настільки великою, що "Наталка Полтавка" завжди збирала аншлаг. Газети писали, що якщо немає в театрі збору, став "Наталку Полтавку" – буде аншлаг. Наш Полтавський театр починає свій театральний сезон "Наталкою Полтавкою", і закінчує нею.

Іван Котляревський – український письменник, драматург, громадський діяч. Народився 9 вересня 1769 року. В 1789 році закінчив Полтавську духовну семінарію. Працював домашнім учителем у сільських поміщицьких родинах.В 1806-1807 роках Котляревський в ранзі штабс-капітана брав участь у російсько-турецькій війні. З 1810 року працював наглядачем "Будинку для виховання дітей бідних дворян". Його "Енеїда" була в бібліотеці Наполеона та в бібліотеці Леніна. В 1816-1821 роках був директором Полтавського театру. У 1818 році разом з В. Лукашевичем, В. Тарнавським та іншими входив до складу полтавської масонської ложі "Любов до істини". Помер в Полтаві в 1838 році.

Зараз ви читаєте новину «"Наталкою Полтавкою" починали і закінчували театральний сезон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі