пʼятниця, 16 березня 2012 19:43

"Найпопулярніший жіночий образ в українській літературі — "кобіта" - Капранови

"Найпопулярніший жіночий образ в українській літературі — "кобіта" - Капранови

Одна з найпоширеніших в українській літературі є містична героїня. Про це зазначили письменники та видавці Дмитро та Віталій Капранови.

"Це пояснюється нашою історією. Якщо в Росії й культурній Європі відьом палили, то в нас їх щонайгірше – били. Тому ми – єдина культура, де слово "відьма" не має негативного відтінку. Це, скоріше, комплімент. Образ відьми найскладніший. Як вулкан: дивитися можна, а от усередину лізти не варто – попечешся. Сучасна відьма часто не може дати собі ради, бо сила є, а ритуали втрачені. Тому зазвичай це другопланова роль. Навряд можна дослідити, що сучасні персонажі їдять, як одягаються. А куди жінки витрачають гроші – це тільки Бог знає. Самі вони цього не знають", - розповіли Капранови.

Також вони зазначили, що найпопулярнішим є образ "кобіта".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скрипка і Капранови очолили півтисячний парад вишиванок

"У 1990-х в Україні героїня була одна-єдина - з "Польових досліджень з українського сексу" Оксани Забужко. Оскільки багато в чому збігається з авторкою, її легко уявити – сучасна міська, ділова, освічена "кобіта", з головою занурена в культурний процес. Вона ж була й головною антигероїнею серед традиційної літературної тусовки, але ознаменувала прихід нової літератури. У цьому романі Оксана Стефанівна вперше вжила сленгове слово "кобіта" в позитивному значенні. Ми казали колись Оксані: "Знаєте, чого вам не можуть пробачити письменники-чоловіки? У своєму романі ви описали місячні як елемент світобудови". Емансиповані письменниці – Ірен Роздобудько, яка по дамських журналах спеціалізувалася, Лариса Денисенко, що й досі працює адвокатом, – розвинули образ урбаністичної тьолки", - додали письменники.

Прочитати про жіночі образи в сучасній українській літературі детальніше можна у журналі "Країна" № 10 (113) за 15 березня 2012 року.

Журнал можна купити у точках продажу преси.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Найпопулярніший жіночий образ в українській літературі — "кобіта" - Капранови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі