субота, 22 липня 2017 14:53

Найкращий фільм Каннського кінофестивалю зібрав в Одесі аншлаг

Найкращий фільм Каннського кінофестивалю зібрав в Одесі аншлаг
В Одесі показали фільм-переможець цьогорічного Каннського кінофестивалю. ФОТО: Володимир Грисюк

21 липня на фінальному показі в одеському палаці "Родина" продемонстрували фільм-призер 70-го Каннського кінофестивалю "Квадрат". Шведський режисер Рубін Естлунд зняв цю інтелектуальну комедію про розлученого батька двох дочок Кристіана. По сумісництву він – куратор музею сучасного мистецтва в Стокгольмі.

Якось в Кристіана крадуть гаманець і телефон. Чоловік намагається знайти свої речі, відстежуючи за допомогою комп'ютера місце знаходження своєї мобілки. У відчаї кидає у кожну поштову скриньку в одній з багатоповерхівок у бідному районі міста листівки з погрозами до злочинців – вимагає в них повернути награбоване.

Паралельно з цією сюжетною лінією куратор сучасного арт-музею представляє публіці міську інсталяцію "Квадрат". Це символічний простір, де повинні відбуватися тільки добрі справи. Піар-компанія, посилаючись на банальність творчого рішення художниці, придумує креативний рекламний ролик для реклами, який спричиняє справжній скандал у суспільстві.

Глядачам у залі є над чим посміятися. Куратор виставки Кристіан не може пояснити журналісті цитату з власного прес-релізу. Відвідувачі думають тільки про фуршет. Прибиральник закладу випадково знищує частину інсталяції, яка складається з кількох куп гравію. Кульмінація стрічки – сцена на бенкеті. Туди запросили Людину-мавпу, щоб він розважав публіку. Спочатку приматоподібний чоловік гладить по обличчю одну жінку. Згодом чіпляється до чоловіка, і той змушений покинути зал. Накінець – намагається зґвалтувати красиву панянку. Якусь мить гості на бенкеті ніяк не реагують на її крики про допомогу. Потім по черзі накидаються на ґвалтівника. Таким чином режисер показує як захисники самі стають насильниками.

Над виробництвом стрічки працювали фахівці з чотирьох країн – Швеції, Данії, США та Франції.

Нагадаємо, переможців 8-го Одеського кінофестивалю оголосять сьогодні, 22 липня.

Зараз ви читаєте новину «Найкращий фільм Каннського кінофестивалю зібрав в Одесі аншлаг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі