неділя, 30 червня 2019 21:45

Найкращі швейцарські фільми року покажуть на великому екрані

Автор: imdb.com
  Головну роль у фільмі "Щасливий Лазар" грає дебютант Адріано Тардіоло
Головну роль у фільмі "Щасливий Лазар" грає дебютант Адріано Тардіоло

Третій фестиваль "Тиждень швейцарського кіно" пройде з 4 до 7 липня у столичному кінотеатрі "Жовтень". Покажуть 4 фільми 2018-го.

"До програми заходу відібрали найактуальніші швейцарські фільми минулого року. Усі вони брали участь у різних європейських фестивалях, отримали низку міжнародних і національних кінопремій", - каже програмний директор фестивалю Ілля Дядик.

Головна прем'єра - драма "Щасливий Лазар" італійської режисерки Аліче Рорвахер. Дія відбувається у вигаданому селищі Інвіолата. Його жителі не знають, що кріпацтво давно скасували. Вони належать маркізі, яка має тютюнову плантацію та експлуатує населення провінції. Її син Танкреді дружить із селянином Лазарем - слухняним і наївним. Розчаровується в поведінці матері та інсценує з товаришем своє викрадення, за сюжетом.

Фільм спільного виробництва Швейцарії, Італії, Франції та Німеччини. Отримав приз за найкращий сценарій на 71-му Каннському кінофестивалі.

Головна героїня мелодрами "Мрія Катріни" закохується в найкращого друга свого хлопця. Обидва чоловіки потрапляють в автокатастрофу. Один втрачає голову, інший - тіло. Завдяки трансплантації стають однією людиною й повертаються до Катріни, за сюжетом.

У стрічці "За вітром" молода пара переїжджає з міста до віддаленого альпійського куточка. Їхнє нове життя порушує інженер, який приїхав для встановлення вітряної турбіни, за сюжетом.

Героїня картини "Невинний" зустрічає колишнього коханця, який виходить із в'язниці. Починає сумніватися у своїх почуттях, способі життя та вірі, за сюжетом.

"Професійна кіноіндустрія в Швейцарії зародилась, як і в більшості країн світу, наприкінці XIX століття, - розповідає Ілля Дядик. - Державна підтримка національного кіновиробництва почалася після Другої світової війни.

На заваді розвитку індустрії стають кілька факторів. Багатомовність (Швейцарія має чотири офіційні мови. - Gazeta.ua) і культурне різноманіття кантонів (основна адміністративна одиниця Швейцарії. До складу федеральної держави входять 26 кантонів. - Gazeta.ua). Маленькі розміри країни, в якій важко знайти належне фінансування. З іншого боку, та сама багатомовність дає змогу розвивати спільне виробництво, знімати з німецькомовними, франкомовними країнами, Італією. Серед професійного середовища Швейцарія відома своєю анімацію та документальними картинами.

Українські глядачі з цікавістю дізнаються про існування швейцарського кіно. Тому з одноразового показу у столиці 2017 року фестиваль став щорічним і помандрував містами України з показами в межах кіноклубного руху".

"Тиждень швейцарського кіно" організований компанією "Артхаус Трафік" і Посольством Швейцарії в Україні. Фільми демонструватимуть мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Розклад показів:

"Мрія Катріни" - 4 липня, 19:15

"Невинний" - 5 липня, 19:00

"За вітром" - 6 липня, 18:55

"Щасливий Лазар" - 7 липня - 18:55

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм-переможець Каннського кінофестивалю вийде в український прокат

"Тиждень швейцарського кіно" перенесли із заблокованого кінотеатру "Київ". Міська влада змінила орендаря з компанії "Культурний центр" на компанію "Сінема-Центр" і 7 червня закрила будівлю на інвентаризацію. Нинішній орендар не брав участі в конкурсі на управління кінотеатром, результати не визнав і подав в суд. Наполягає, що за умовами договору мав першочергове право на те, щоб продовжити його термін. Триває суд між Департаментом комунальної власності Києва, "Культурним центром" і "Сінема-Центром".

Зараз ви читаєте новину «Найкращі швейцарські фільми року покажуть на великому екрані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі