четвер, 22 вересня 2011 20:08

На Прикарпатті започаткували українсько-польський "Галицький клуб"

На Прикарпатті започаткували українсько-польський "Галицький клуб"

Під час міжнародної науково-практичної конференції "Українсько-польське стратегічне партнерство: реалії та перспективи", що відбулася в Яремче, стартувала суспільна культурно-наукова ініціатива - "Галицький клуб".

Засновники проекту головний редактор газети "Кур'ер Галіцийський" Мирослав Ровіцкі та історик Василь Расевич зі Львова  презентували клуб для учасників конференції. Ідею "Галицького клубу" підтримало  чимало інтелектуалів з України та Польщі - Ігор Цепенда, Богдан Гудь, Микола Рябчук, Ян Маліцкі, Станіслав Стемпень, Богумила Бердиховска та багато інших.

"Ідея "Галицького клубу" - це функціонування постійного форуму, що  об'єднуватиме інтелектуалів для обміну думками, дискусій, що витлумачуватимуть складні моменти минулого і сучасного України та Польщі", - наголосив Расевич.

Чому саме назва "Галицький клуб"? Організатори вважають, що за період, коли Галичина ще за часів Австро-Угорщини до 1918 року становила певну єдність - Королівство Галичини та Лодомерії, сформувалася певна культурно-історична традиція, яка певною мірою триває і до нині. Після Другої світової війни ця земля стала розділеною. Про Галичину в Радянському Союзі взагалі воліли не говорити, а люди зберегли  ментальні особливості, спосіб світосприйняття тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна та Польща святкують 300 днів до Євро-2012

"Якщо ми подивимося як голосують люди з України та Польщі, з тих територій, яка колись була історичною Галичиною, то можна побачити, що в обох державах результати приблизно однакові – за консервативні партії патріотичного спрямування. Адже для цих людей важлива духовність, релігійність, консерватизм, антикомунізм", - звертає увагу Расевич.

У назві клубу є "галицький", оскільки організатори орієнтуються  на спільну для двох народів історико-культурну традицію і хочуть налагодити добрий діалог між поляками та українцями.

На думку Ровіцкого, "Галицький клуб" - це спроба побудови  українсько-польського середовища науковців, журналістів, митців, це спроба поєднання поляків та українців.

"І хоча у нас  добрий рівень стосунків офіційних та неофіційних, проте життя ставить нові вимоги, бо ми перебуваємо в інформаційно насиченому суспільстві... Нашою метою є не здування порохів зі старезних історичних фоліантів, а розмови про сучасний стан справ та долю майбутніх поколінь. Те, що сьогодні загалом називається публіцистикою, політикою, економікою, суспільними справами чи мистецтвом, обговорюватиметься на зустрічах, під час котрих, сподіваємося, будемо не тільки сперечатися, але й чути один одного", - наголошує він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польські геї вимагають окремих місць на Євро-2012

За словами організаторів, клуб регулярно організовуватиме зустрічі, під час яких дискутуватимуть на актуальні теми для місцевої інтелігенції і виразників громадської думки. Також зустрічі мали б супроводжуватись митецькими заходами: вернісажами, фільмами, міні-концертами і іншими мистецькими заходами.

"Вступ до  клубу є вільним, і не треба здавати аналізу крові на "галичанство", - каже, посміхаючись, Расевич.

Зараз ви читаєте новину «На Прикарпатті започаткували українсько-польський "Галицький клуб"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі