понеділок, 15 травня 2017 10:06

На Книжковому Арсеналі зніматимуть фільм про Ульяненка без цензури

На Книжковому Арсеналі відзначать ювілей Олеся Ульяненка. 8 травня письменнику б виповнилося 55 років. Олесь Ульяненко – наймолодший лауреат Шевченківської премії та єдиний в історії незалежної України офіційно заборонений письменник. Роман "Жінка його мрії" затаврували як порнографічний. Автор міг отримати три роки в'язниці лише за зберігання власного рукопису.

Книги Ульяненка продовжують видавати, перевидавати й перекладати. Торік презентували збірку малої прози "Яйця динозавра", що вийшла у видавництві "Люта Справа". Цьогоріч це саме видавництво представить книжку "Там, де Південь". У ній зібрали чотири повісті.

 

Повість "Там, де Південь" рік тому вийшла у Чехії окремим виданням. Сьогодні у роботі переклади кількома іншими мовами. "Там, де Південь" – остання книжка, що вийшла за життя автора. Окрім однойменного твору, до збірки увійдуть повісті "Сєдой", "Богемна Рапсодія" і "Зимова повість", яка була першою окремою книгою Ульяненка, виданою ще до "Сталінки" і Шевченківської премії 1994 року. Таким чином, збірка "Там, де Південь" є певною ретроспекцією від першої повісті прозаїка до останньої.

"За життя Ульяненку довелося заробляти підпільним боксом, служити в Німеччині та Афгані, довго блукати залізницями Центральної Росії, навіть побувати в іпостасі якутського шамана, не кажучи вже про систематичні візити в КПЗ. Він довго лишався на соціальному дні, але не полишив письменництво", – йдеться у передмові до видання "Там, де Південь".

Книжку презентують 18 травня під час дискусії "Літературний спадок Олеся Ульяненка" за участю Мирослава Слабошпицького, Маркіяна Камиша, Андрія Гончарука, чеського видавця Ульяненка Люції Ржегоржикової, перекладача білоруською Сергія Прилуцького та інших. Тоді ж стартує прийом робіт на здобуття премії імені Ульяненка. Її вручатимуть ушосте. Премія має підтримати молодих письменників-нонконформістів. Торік її отримала письменниця, драматург і режисер Марися Нікітюк за книгу "Безодня".

Марися Нікітюк разом із кінорежисерами Мирославом Слабошпицьким, Володимиром Тихим, Андрієм Дончиком стане гостем і героїнею іншого заходу. В Україні розпочали роботу одразу з чотирма фільмами, пов'язаними з Ульяненком. Їх презентують 20 травня на Книжковому Арсеналі. Це екранізація роману "Серафима" – автор сценарію і режисер Марися Нікітюк, продюсери Юрій Мінзянов і Мирослав Слабошпицький, "Дикі коні" – оригінальний сценарій Володимира Тихого й Олеся Ульяненка, що екранізуватиме Володимирий Тихий, короткометражний дебютний фільм "Наказ" – екранізація однойменного оповідання і документальний фільм Слабошпицького/Тихого "Олесь Ульяненко без цензури", робота над яким триватиме під час Книжкового Арсеналу. Знімальна група фільму, над яким режисери працюють понад рік, фільмуватиме ці заходи для подальшого використання у картині.

Зараз ви читаєте новину «На Книжковому Арсеналі зніматимуть фільм про Ульяненка без цензури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі