пʼятниця, 01 червня 2018 21:53

На "Книжковому арсеналі" розкупили усю білоруську поезію
5

Більше 300 найменувань привезли на "Книжковий арсенал" незалежні білоруські видавництва.

"На Міжнародному книжковому ярмарку в Києві вперше, - розповідає директор мінського видавництва "Галіафи" ("Галіяфы") Дмитро Вишньов (Зміцер Вішнёў ). Також в столиці України свої книги представили видавництва Arche та "Янушкевіч"

- Не очікували такого інтересу з боку українських читачів. Найчастіше запитують про прозаїків Ольгерда Бахаревича та Адама Глобуса. Поезію продали усю. Хоча багато хто з покупців читали білоруською вперше, гортаючи книжки у нас на стенді. Основна мета нашого приїзду була укласти угоди з українськими видавцями про авторські права. Наприклад, хочемо в Білорусі друкувати прозу Сергія Жадана. На "Форумі видавців" у Львові минулого року видавництво "Срібна папороть" придбало у нас право на переклад дитячої книги "Сім руж" Надії Ясмінської та еротично-містичний детектив на тлі білоруської провінції "Ніч дракона" Валерія Гапєєва".

Дмитро Вишньов називає хіти продажу білоруських видавництв на "Книжковому арсеналі"

Аляксандар Лукашук, "Вяртанне нацыяналіста".

 

Наскрізний герой цієї прозової збірки — КДБ. Автор книги директор Білоруської служби Радіо Свобода досліджує історію ХХ століття. Згадує репресії проти національної еліти 1930-х, про період навчання в Мінську Лі Гарві Освальда - убивці президента США Джона Кеннеді. Зв'язок американця з радянськими спецслужбами. Зачіпає і режим Александра Лукашенко. Через провокативну назву книги КДБ навіть закрило книгарню видавництва "Галіафи".

ARCHE. Бітва пад Оршай.

 

Число білоруського часопису присвячено одній із ключових подій в історії Великого князівства Литовського — битві під Оршею 1514 року. Тоді об'єднані литовсько-польсько-руські сили під командуванням князя Костянтина Острозького розгромили московське військо на чолі з Іваном Челядіним. Генадзь Сагановіч пише про залежність російської історіографії від ідеології, зокрема в контексті "фантазії єдности народів". Зазначає, що в сучасних російських підручниках битву згадують лише як неважливу подію. У Білорусі битву під Оршею розглядають по-іншому. Наприклад, у 1920-х роках впливовий історик того часу, Митрофан Довнар-Запольський, розпочав розвідку красномовною назвою "Початок боротьби з Москвою". Українські біля стенду білоруських видавництв чи не найчастіше просять історичну літературу. До того ж ворог — Москва нікуди не зник.

Андрей Чернякевич. "БНР. Триумф побежденных".

 

В березні 1918 на землях так званого Північно-Західного краю Російської імперії постала Білоруська Народна Республіка. Суперечки чи можна БНР розглядати в якості реального держави зі всіма класичними атрибутами не згасають досі. Народна республіка програла боротьбу за владу більшовикам, так і не встигнувши закріпитися на політичній карті Східної Європи. Незважаючи на це, вона стала надзвичайно важливим, багато в чому вирішальним етапом у розвитку білоруського національного руху і заклала основи білоруської державності в ХХ столітті.

Аляксандр Гужалоўскі. "Сэксуальная рэвалюцыя ў Савецкай Беларусі. 1917—1929 гг."

 

Книга про те, як радянська влада спробувала використовувати найсильніший людський інстинкт і що з цього вийшло.

Церковне вінчання втратило юридичну силу, максимально спростилася процедура розлучення

Більшовики підтримували ідеї марксизму про те, що сім'я - це одна з найважливіших перешкод на шляху будівництва комунізму. І вони цілеспрямовано почали боротися з нею.

На сторінках молодіжних газет і журналів обговорювалася таке поняття, як "колективний шлюб". На думку лідерів білоруського комсомолу, він створить нову жінку, яка стане "вільною коханкою, громадянкою і мати". Крім того, спільні дружини і чоловіки допоможуть сформувати байдуже ставлення до інтимних питань.

Впровадити в життя нову форму співжиття запропонували в так званих будинках-комунах. Під одним дахом вони могли збирати від чотирьох до декількох сотень чоловік. Наприклад, першу молодіжну комуну в БРСР створили під Мінськом в 1919 році. Налічувала близько 500 осіб. Ідеї ​колективізації тут довели до крайності - їли з однієї посудини, по черзі носили одяг.

Новому виду стосунків між жінками і чоловіками найчастіше заважала традиційні христянські цінності більшості білорусів. Аби не наражатися на масові виступи громадян з кінця 1920-х сексуально революцію поступово почали згортати.

Антон Кулон, "Сіняя кніга беларускага алкаголіка ПЛЮС"

 

Книга на межі художньої і документальної літератури. Розповідає про стосунки з міцними напоями мистецької богеми Мінська 1970-1980-х. В першій частині трагікомічні історії з життя письменників, журналістів, музикантів, філософів, науковців. Дозволить дізнатися про не заслужено напівзабуті навіть в Білорусі імена. Друга частина — сповідь самого автора, якому вдалося подолати недуг алкоголізму. Його досвід може стати у пригоді усім хто зіштовхнувся з цією проблемою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На "Книжковому Арсеналі" президент купив антикорупційний комікс

"Коли мій дідусь помирав, кожен з родичів узяв собі щось на пам'ять, - розповідає Сергій Бохун, керівник служби розповсюдження білоруського видавництва Arche. - Мама забрала годиник, а я 15 томів Івана Франка. Досі заглядаю в ці книги. Дід жив у райцентрі Дрогичин на Берестейщині, майже на кордоні з Україною. Зараз коли буваю у вас передусім намагаюсь придбати книжки про Майдан, про захист Донецького аеропорту. Якщо художню прозу, то все одно про недавні події в Україні. А ще колекціоную книги по етнографії, про вишиванки, народну кераміку".

VІII Міжнародний ярмарок "Книжковий Арсенал" триває 30 травня – 3 червня у ­Києві

Зараз ви читаєте новину «На "Книжковому арсеналі" розкупили усю білоруську поезію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі