пʼятниця, 02 травня 2014 16:15

На Каховському плацдармі провели День миру і музики
9

Фото: Олександр Гунько

1 травня у Новій Каховці на Херсонщині на місці колишнього Каховського плацдармі пройшов фестиваль "День музики і миру". У ньому взяли участь рок і поп-групи та барди з Києва, Одеси, Херсона, Миколаєва, Житомира, Нової Каховки. Он-трансляція велася на 15 країн. З гітарним фестивалем у Вроцлаві був встановлений інтернет-міст. Українські і польські виконавці спільно виконали гімн Євросоюзу.

Об 11.00 біля пам'ятника героям громадянської війни шикується колона мешканців міста для святкової ходи.

— Треба попереду трьох хлопців поставити, — каже директор місцевого Палацу культури Анатолій Лазарєв. Гукає парубків у національних костюмах.

— Краще дівчат поставте, — відмахується один з хлопців.

Колону очолюють священники різних конфесій. З ними крокує міський голова Володимир Коваленко. Він у чорній сорочці та синіх джинсах. Поруч — організатор фестивалю Сергій Цигіпа у чорних галіфе, шкірянці та будьонівці.

За ними молодь у національних строях несуть великі полотнища прапорів України та Нової Каховки. Сотні людей різного віку ідуть з синьо-жовтими прапорцями, стрічками, кульками, квітами. Оркестр грає українські мелодії. Замикає ходу колона автівок. Їх біля сотні.

Колона рухається по центральній вулиці міста — проспекту Дніпровському. Люди скандують гасла: "Слава Україні! Слава Небесній сотні! Україна понад усе! Нова Каховка, вставай! Ми проти війни! Ні окупації! Путін — геть! Нова Каховка і Донбас — єдині!" ті інші. При підході до стадіону "Енергія" співвають державний гімн. Учасників ходи вітають жителі міста з балконів та на тротуарах, знімають на камери і мобільні телефони.

— Смотри — целый автомайдан собрался, — каже білявка своїй чорнявій подрузі. — Класс, правда?

— А для чого батюшок сюди приплели? — посміхається низенька дебела жінка передпенсійного віку. — У них що, похорон?

Колона звертає у напівзанедбаний парк на околиці міста. Тут стоїть пам'ятний знак, який сповіщає, що на цьому місці проходив передній край оборони Каховського плацдарму під час громадянської війни. Поруч — змонтована сцена. Неподалік надувають повітряну кулю. По парку встановлено кілька яток. У них продають пиво — 8 грн, горілку — 10 грн за 100 грам, варені раки — по

3-6 грн за штуку, бутерброди з ковбасою по 3 грн, шашлики з лавашем по 50 грн, каву, чай тощо. У кількох казанах працівники культури й освіти та місцеві підприємці варять юшку.

Люди повинні жити однією сім'єю і поважати одне одного, Господа Бога, країну, в якій їм пощастило народитися і жити, — каже мер Володимир Коваленка зі сцени. — Нова Каховка завжди була і буде місцем не розбрату, а порозуміння.

— У його дружини поганий смак, — киває на мера чоловік у білій сорочці і чорних штанах. — Як вона могла відпустити його на сцену в чорній футболці?

Майже годину священники Київського і Московського патріархату та інших місцевих приходів проводять молебень. Ансамбль з євангельської церкви співає "Боже великий, єдиний".

Починається коцерт місцевих творчих колективів. Виконують українські танці й пісні.

*— Дівчата підходьте, куштуйте юшку, закликає чоловік років 50 з борідкою. Біля нього два казани з готовою стравою.

Люди підходять до імпровізованих столів, їм насипають юшку в пластикові тарілочки.

— Мабуть, вираз "наїстися від пуза" є тільки в українській мові, — каже чоловік у білій футболці. — Вже третю миску лопаю.

— За 30 років існування цього парку, який колись носив ім'я Ленінського комсомолу, тут не було жодного заходу, - розповідає керівник творчого об'єднання "Каховський плацдарм" Сергій Цигіпа. - Це перша мирна маївка в нинішньому тисячолітті. Наступного року будуть тачанки з декоративними кулеметами. У цих місцях у 1920 році відбулася найграндіозніша битва громадянських армії. Протягом чотирьох місяців рубали одне одного 250 тисяч громадян однієї країни. Нині Каховський плацдарм може повторитися. Херсонщина знову стала прикордонною територією. Тому ми нині пропагуємо мир. Уже підготовлений сценарій фільму "Весілля анархіста" — гумористичний рімейк відомої стрічки "Весілля в Малинівці". Головним режисером буде Георгій Делієв (керівник одеської групи "Маски-шоу" — ред.). Зніматимемо тут.

На сцені починається основне дійство — виступи рок і поп-колективів та бардів.

— Ну що, слава Україні чи ні? - питає співак з Києва Макс Таврійський.

— Слава! - кричать глядачі.

*— О, тут свої, — продовжує виконавець. — А то я щойно з Донецька і Слов'янська, так там не зовсім свої.

*Співає кілька пісень російською і англійською в стилі рок-н-рол.

Фестиваль триває до першої ночі. Закінчується фаєр-шоу та великим вогнищем.

Олександр ГУНЬКО

Зараз ви читаєте новину «На Каховському плацдармі провели День миру і музики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі