середа, 04 жовтня 2017 15:04

На фестиваль Meridian Lutsk приїде зірка польської поезії

На фестиваль Meridian Lutsk приїде зірка польської поезії

6-8 жовтня у Луцьку вперше відбудеться Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Lutsk.
Захід організовують як продовження фестивалю Meridian Czernowitz, який проходить на Буковині з 2010 року.

Про особливості дебютного Meridian Lutsk розмовляємо з директором фесту Ельвірою Яцутою.

Окрім українських поетів, на фестивалі свою поезію читатимуть іноземні автори. Наскільки місцевій аудиторії цікаві подібні поетичні події, розповіла директор фестивалю у Луцьку.

- Чим буде відрізнятися волинський Meridian від Чернівецького?

Meridian Czernowitz орієнтується на німецькомовних авторів. Позиціонує себе як представник української літератури у германському світі. І натомість в Луцьку зовсім інший фокус — це Польща, Литва, Латвія, Естонія, Чехія, Білорусь та Ізраїль. Приїдуть зовсім інші автори. Представимо місцеву поетичну спільноту.

- Наскільки іноземні учасники фестивалю відомі українській аудиторії і чи видавалась до цього їх поезія українською?

Так, вони мало відомі тут, хоча в своїх країнах це топові представники сучасної літератури. Приїде поляк Богдан Задура, який багато перекладає українських авторів на польську мову. Віце-президент польського інституту книги Гжегож Гауден разом з нашим літературознавцем Олександром Бойченком розповість про літературу сучасної Польщі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жадан і Забужко виступлять у Луцьку

- Чи багато лучан цікавляться поезією?

Ми впродовж чотирьох років організовуємо в Луцьку подібні заходи, тільки меншого масштабу. Кількість відвідувачів свідчить про те, що лучанам цікава поезія, і що місто зараз готове до великого поетичного фестивалю.

- Чи планується у майбутньому проводити фестиваль в інших містах?

Найближчі плани президента Meridian Czernowitz Святослава Померанцева організувати міжнародний поетичний фестиваль у Полтаві.


€65 тис. становить бюджет першого поетичного фестивалю Meridian Lutsk. З-поміж українських авторів очікують Сергія Жадана, Оксану Забужко, Юрія Іздрика, Юрія Андруховича, Ірену Карпу, Ігоря Померанцева, Андрія Любку та інших. Українською перекладатимуть вірші іноземних поетів. Українські ж поезії лунатимуть польською. Заходи пройдуть у 15 міських локаціях, серед яких Замок Любарта, Собор Святої Трійці, Общинний центр "Єврейська гміна". У програмі передбачені театральні та музичні номери.

Зараз ви читаєте новину «На фестиваль Meridian Lutsk приїде зірка польської поезії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі