середа, 07 вересня 2011 17:11

Музиканти "Джаз Коктебелю" співають дифірамби українській публіці

Музиканти "Джаз Коктебелю" співають дифірамби українській публіці

15-18 вересня у кримському містечку Коктебель відбудеться музичний фестиваль "Джаз Коктебель". На ньому працюватиме дві сцени: мала - "Волошинська" та велика "Nu Jazz". Виступатиме півсотні артистів із України, Росії, Білорусі, Франції та Америки.

"Джаз — це не культура еліти, а елітна музика. Якщо у людини є багато грошей зовсім не означає, що вона вже еліта. Це музика культурного спротиву, протесту. Але протесту тихого та інтелігентного. Скажімо панки — зачіски-ірокези, плюють зі сцени, повертаються дупою до публіки — в цьому їх шокуючий протест. Джазмен — самоіронічна людина: "хлопці, хочете слухати хеві-метал, андеграунд — будь ласка, Поплавський до душі — будь ласка. Ми будемо слухати інше й нам начхати, що ви думаєте. Джазова музика — це прапор індивідуалізму", - зазначив куратор малої сцени, музичний критик Олексій Коган.

Засновником фестивалю є російський журналіст Дмитро Кисельов, директором - українка Лілія Млинарич. Цього року він відбудеться у дев'яте.

"За 6 років, які працюю на фестивалі, жодного разу не скупався в морі. Не вистачає часу. "Літучки" президент фестивалю влаштовує дуже рано, тому прокидався завжди о пів на сьому й одразу йшов у цілодобове кафе на березі моря за філіжаночкою кави. Ці 15 хвилин незабутні: шум моря, неподалеку грає місцевий саксофонист Арсен, на пляжі порожньо, всі відпочивають від нічних гулянь, або тільки повертаються додому. Публіка на фестивалі дуже змінилася. Тепер тут "від Баха до Офенбаха" — і 15-річні, й 80-річні їдуть. Вже немає такого, що джаз слухають люди, яким за 40, які вище середнього статку, у яких не порожньо в голові. Навіть не можете собі уявити, скільки в українських селах гарної інтелігентної публіки. А цього року вперше зі сцени повернув повний грошима гаманець, два фотоапарати, відеокамеру, шість паспортів, два студентських квитки. Раніше гроші з гаманця витягували. Власники просто не могли повірити, що це насправді. Трошки напідпитку хлопчик сидів у кав'ярні пив каву з дівчинкою, з якою познайомився 10 хвилин тому, й забув там камеру. Більше не сподівався її побачити, аж тут її повертають. Музиканти також співають дифірамби українській публіці. Кажуть, що дуже точна. Знає, де посміхатися, де плескати, а де краще промовчати", - додав Коган.

Квитки на фестиваль коштують від 75 до 225 грн за день. Абонемент на сцену "Nu Jazz" — 465 грн. Цього року на фестивалі виступлять "Акваріум", Аліна Орлова, Кал Хламкін, "Billy's Band", Анна Марія Йопек, "The drops" та інші.

Зараз ви читаєте новину «Музиканти "Джаз Коктебелю" співають дифірамби українській публіці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі