Ексклюзиви
четвер, 11 січня 2018 12:07

"Муза-повія дає художнику більше, ніж він платить її сутенерам" - "Фінальний портрет" вийшов у прокат

"Муза-повія дає художнику більше, ніж він платить її сутенерам" - "Фінальний портрет" вийшов у прокат
В український прокат вийшов фільм "Фінальний портрет" Фото: YouTube

В український прокат вийшов фільм "Фінальний портрет" американського режисера Стенлі Туччі.

За сюжетом, у Парижі 1964 року художник Альберто Джакометті зіткнувся зі своїм давнім другом - американським журналістом і письменником Джеймсом Лордом. Просить його побути моделлю для свого останнього портрета у студії. Запевняє, що це не займе більше дня, бо журналіст завтра має повернутися в США. Та робота над портретом затягується на дні, а потім тижні. Лорд має щоразу відкладати виліт. Він уже давно повинен бути на роботі, а його наречена в телефонних розмовах нервово з'ясовує, коли ж Джеймс буде вдома. Але Лорд розуміє, що досвід спілкування і роботи з генієм - безцінний, тому готовий невтомно позувати Джакометті. Картину продали 1990 року за $20 млн.

"Альберто Джакометті - скульптор, живописець, малювальник, гравер - чотири в одному. Його роботи ексцентричні, впізнавані. Це мистецтво на всі часи. Так вважають у музеї Цюріха, де знаходиться основна частина спадщини Джакометті. "Після того, як винайшли фотографію, сенс у портреті загублений", - каже Джакометті і пропонує американському журналісту і письменнику Джеймсу Лорду написати його портрет. Його світ — це обмотані мокрими ганчірками недороблені скульптури, любляча, але трохи нещасна дружина Аннетт, муза-повія Каролін, яка дає йому більше, ніж він платить її сутенерам, і без якої він не може жити і творити, довгі прогулянки по кладовищу і бесіди. Робота над портретом, де кожен день з першого погляду нічим не відрізняється від наступного. Про дедлайн не сміє заговорити. Настрій і найменша зміна погляду виражаються у портреті. Світ художника такий крихкий, настрій мінливий, але йому можна пробачити всі примхи і спалахи гніву, як дитині. Фільм неспішний і тонкий", - каже менеджер з імпорту Sound Sound Світлана Усачова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти прийняли грабіжника за Святого Миколая

Основою стрічки "Останній портрет" стала книга "Портрет Джакометті", написана Джеймсом Лордом 1965 року. Прем'єра фільму відбулася на 67-му Берлінському міжнародному кінофестивалі.

"Твір Лорда — ідеальна книга про творчий процес. Вперше я прочитав її за 25 років до того, як втілити її у сценарій. Цей фільм розповідає про неспокійний рух до досконалості, якого ніколи не можна досягти. Будь-який художник знає це розчарування. Вперше я його відчув, коли давав інтерв'ю у Берліні. Не міг заснути цілу ніч обмірковуючи, що міг сказати краще. Весь час бути не задоволеним собою і своєю роботою - нормальний стан для творця. Й він може тривати вічно. Я ж хотів дослідити його в деталях", - каже режисер фільму Стенлі Туччі.

Зйомки проходили в околицях Лондона і завершилися за 4 тижні. Головні ролі у фільмі виконали актори Армі Хаммер і Джеффрі Раш. Джеффрі Раш грає роль Альберто Джакометті, Армі Хаммер — американця Джеймса Лорда.

Українська компанія BIG HAND FILMS почала працювати над новорічною комедією "Бомбезний Новий рік". Стрічка має з'явитися на екранах 2019-го.

Зараз ви читаєте новину «"Муза-повія дає художнику більше, ніж він платить її сутенерам" - "Фінальний портрет" вийшов у прокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі