середа, 12 липня 2017 14:20

Мушкетера д'Артаньяна насправді звали Шарль де Бац

Мушкетера д'Артаньяна насправді звали Шарль де Бац
Памятник мушкетеру д'Артаньяну. Фото: Вікіпедія

1931 року у Франції встановили бронзовий пам'ятник мушкетеру д'Артаньяну. Статую відлили з бронзи, д'Артаньяна виготовили в повний зріст, одягнули у військовий мундир і довгий плащ. Голову героя прикрашає капелюх із пером, а одна його рука лежить на рукоятці шпаги. Пам'ятник стоїть у центрі монументальних сходів, що піднімаються з берега річки Жер на пагорб, де розташована стара частина міста. Сходи з 370 сходинками побудували 1863 року.

У героя романів Олександра Дюма був реальний прототип, який народився 1611 року в замку Кастельмор за 35 км від Оша і став довіреною особою короля Людовика XIV. Його справжнє ім'я - Шарль де Бац. Відомо, що він взяв собі прізвище матері, яка походила з роду Монтеск'ю д'Артаньян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З англійського перекладу "Трьох мушкетерів" викинули всі еротичні сцени

Шарль де Бац, як і герой романів Олександра Дюма, перебував на службі в роті королівських мушкетерів, виконував особисті і часом таємні доручення короля Людовика XIV. Також гасконець служив кур'єром у кардинала Мазаріні. Прототип д'Артаньяна зробив блискучу військову кар'єру і навіть спробував себе як губернатор Лілля. При дворі мав славу дуже надійної людини, тому навіть король засмутився, коли він загинув. Загибель наздогнала Шарля де Баца під час битви поблизу міста Маастрихт в Нідерландах 1673 року, там його поховали. У XIX ст. д'Артаньян став героєм кількох романів, в яких Олександр Дюма використав справжні факти біографії Шарля де Баца із вигаданими подіями.

В Європі д'Артаньяну встановили кілька пам'ятників - у Маастріхті та Парижі.

Зараз ви читаєте новину «Мушкетера д'Артаньяна насправді звали Шарль де Бац». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі