субота, 09 квітня 2022 21:14

"Можемо сказати про любов тим, чиє життя забрала війна" - художниця створює ілюстрації з "душами" загиблих
24

Найтрагічніші історії війни в малюнках зображає українська художниця Ольга Wilson. Попри жахіття сьогоднішніх подій її картини сповнені ніжності. Особливої впізнаваності малюнки набули завдяки зображенню "душ" людей, загиблих від ворожих атак. Серед проілюстрованих історій - найгучніші трагічні випадки, що вразили увесь світ. Зокрема, бомбардування пологового будинку й Драмтеатру в Маріуполі, обстріл у Чернігові людей, які стояли в черзі за хлібом, ракетний удар по вокзалу в Краматорську. Художниця стверджує, що війна не оминула жодне живе створіння, тому на малюнках Ольги є й сюжети із тваринами, які теж стали жертвами жорстокості ворогів.

Gazeta.ua поговорила із художницею Ольгою Wilson про її картини з "душами" померлих. Своїми ілюстраціями мисткиня ділиться в Instagram.

"Творчість дає змогу описати те, що словами виразити неможливо. Дозволяє поглянути на війну під іншим кутом. На превеликий жаль, новини перетворилися на статистику. Але ж кожна душа і кожна історія - унікальна. Ми мусимо зберегти пам'ять про кожного, так люди продовжуватимуть жити з нами. Я вірю, що, подивившись на зорі вночі, ми можемо сказати все, що не встигли сказати востаннє тим, кого любили, але в кого забрала життя війна", - розповідає Ольга Wilson. З початку війни створила понад два десятки ілюстрацій про трагічні історії українців.

Ольга Wilson створила малюнок у пам'ять про вагітних та матерів, які загинули під час війни. Художниця намалювала цю картину після атаки пологового будинку у Маріуполі.
Фото: Ольга Wilson
Створення малюнку займає 1-2 години.
Художниця зобразила "душі" чернігівчан, що загинули внаслідок обстрілу ворогів під час очікування у черзі за хлібом.
Ольга Wilson створила понад два десятки картин про історії людей, які постраждали під час війни.

"Першим малюнком була квітка соняшника із планетою всередині та знаком "Мир". Соняшник символізує Україну. Я багато молилася за мир. За тиждень мої малюнки стають темніші, бо морально дуже важко переживати всі трагедії, які відбуваються в нашій країні. Бомбардування пологового будинку в Маріуполі розбило серце вщент. Я хотіла присвятити картину загиблій матері з дитиною і всім матусям, що постраждали під час війни", - каже художниця.

Свої малюнки Ольга підписує англійською та українською, щоб охопити якомога більшу аудиторію.

"Багато людей з інших країн цікавляться подіями. Вони бачать тільки новини та статистику. Я думаю, творчість нас зближує, для неї не потрібен переклад. Навіть ті, хто не володіють англійською чи українською - все розуміють. Отримую від підписників дуже багато слів підтримки, просять подовжувати малювати. Хтось не може стримати сліз", - додала художниця.

Автор: Ольга Wilson
 

П'ЯТЬ ТРАГІЧНИХ ІСТОРІЙ В ІЛЮСТРАЦІЯХ

5 квітня стало стало відомо про смерть 4-річного Сашi. Хлопчика розшукували з 10 березня. Із бабусею вони на човні тікали з окупованого росіянами Вишгородського району Київщини. Човен перевернувся, бабуся загинула одразу. Саша був у рятівному жилеті, але його довго не могли відшукати. За три тижні знайшли тіло хлопчика.

Автор: Ольга Wilson
 

28 лютого 2022 року поблизу села Макарів російська бойова машина розстріляла бордовий Daewoo Lanos. У цьому авто була літня пара. Подружжя загинуло на місці.

Автівки цивільних ставали частою мішенню ворога. В них були невинні люди, зокрема, сім'ї, діти, волонтери, медичні працівники, журналісти. Поки що неможливо підрахувати, скільки людей розстріляні російськими загарбниками. Авто із вбитими виявляють на всіх територіях, що були тимчасово окуповані Росією.

Автор: Ольга Wilson
  Ольга Wilson створила понад два десятки картин про історії людей, які постраждали під час війни.
Ольга Wilson створила понад два десятки картин про історії людей, які постраждали під час війни.

Знімок убитої в Бучі жінки із червоним манікюром став одним із символів страшних злочинів проти людяності, які вчиняли російські окупанти в Україні. Фото облетіло перші шпальти ЗМІ по всьому світу, заполонило соцмережі. Загиблу впізнали по візерунку на манікюрі. Це була Ірина Фолькіна. Жінка того трагічного дня поверталася через Бучу додому. Дістатися рідних стін їй не дали окупанти.

Автор: Ольга Wilson
 
9-річна Олександра потрапила під обстріл російських загарбників під час евакуації з Гостомеля. Внаслідок атаки загинув її вітчим, мати отримала поранення, а дівчинка втратила ліву руку. За її ж словами, тепер вона мріє про протез, який був би рожевим і в квіточку.
Автор: Ольга Wilson
 

У Бородянському притулку для тварин на Київщині від голоду й спраги загинуло понад 300 собак. Місто майже місяць перебувало під окупацією російських військ.

Автор: Ольга Wilson
 

Тварини весь цей час були у вольєрах без їжі та води. Частина собак вижила, але вони в тяжкому стані.

"Для мене це не просто малюнки. Це реальність та емоції, пропущені через творчість. За кожним із них стоять різні, сильні переживання. Я малюю, щоб вилити свій жаль у картинці. Відчуваю, що ми втрачаємо світлих, надзвичайних людей. Війна наклала сильний відбиток на наші життя. Після перемоги мусимо зберегти пам'ять для наших нащадків та для майбутнього цілого світу", - підсумувала Ольга.

За даними ООН, із початку повномасштабної війни, яку Росія веде з Україною, загинули майже 1500 мирних українців, поранено понад 2 тис. Йдеться лише про підтверджені випадки, реальна кількість може бути більша.

Зараз ви читаєте новину «"Можемо сказати про любов тим, чиє життя забрала війна" - художниця створює ілюстрації з "душами" загиблих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі