четвер, 24 грудня 2020 13:28

"Мої думки тихі" - "драмедія", якої бракувало українському кінопростору - критик

Автор: Валерій Шмаков
  Наше життя складається не тільки з драматизму - впевнена Мар'яна Янкевич
Наше життя складається не тільки з драматизму - впевнена Мар'яна Янкевич

Блогер і кінооглядач Мар'яна Янкевич називає комедію Антонію Лукіча "Мої думки тихі" класно й грамотно зробленою "драмедією", якої бракує українському кінопростору. Цей фільм Мар'яна Янкевич вважає одним з найкращих в сучасному українському кінематографі.

"Поєднує в собі і реальність, і якісь абсурдні ситуації, які накладаються одна на одну. Адже наше життя складається не тільки з драматизму. Наприклад, поплакала я через ось годину, а потім думаю: "Що то було? Афігенськи ж живемо - ось шоколадку їм!".

У режисерів є вибір: або йти на поводу у глядача, робити тупі комедії, ширпотреб і спускатися до рівня глядача, який несе в кінотеатр грошики, чи робити щось якісне і вартісне, і трішки вище, аби до нього тягнулися. Цей фільм - другий варіант.

Він зайшов глядачам, тому що глядачі готові слухати і готові думати. Просто дуже часто наші творці недооцінюють глядачів. Вони намагаються принизити їхній рівень, але глядачі не тупі. Їх потрібно виховувати на якомусь культурному продукті. Я люблю інтелектуальних глядачів, які готові щось досліджувати і думати.

У режисерів є вибір: або йти на поводу у глядача, робити тупі комедії, ширпотреб і спускатися до рівня глядача, який несе в кінотеатр грошики, чи робити щось якісне і вартісне, і трішки вище, аби до нього тягнулися

Мені дуже сподобалися кадри, які не увійшли у фільм, але вони доповнюють образ персонажа. Герой каже: "Я навчався звукорежисурі", а в кадрі показують, як він з тою довгою пушкою тренується підсовувати її під ніс тваринам. Дуже смішно. Мама у виконанні Ірми Вітовської дуже нагадує мені моїх тьотю й бабусю. Прямо народний архетип.

Чудове нюансування на деталях в кадрі. Наприклад, коли в героя в потязі вкрали взуття, і він стояв на землі в кульочках, обмотаних навколо ніг. Фільмом хочеться насолоджуватись, бо ти бачиш цю іронію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без цензури та стереотипів: режисер фільму "Мої думки тихі" зняв онлайн-серіал

Коли дивилася цей фільм, реготала весь час: у мене був сміх крізь сльози. Сцена з жінкою, в якої помер чоловік, і вона хоче відчути ще раз любов, пройняла до сліз. Це особливий талант – поєднати елементи комічного з драматизмом. У цьому прекрасність Лукіча", - зазначила кінокритик.

Режисер Антоніо Лукіч створить туристичний маршрут свого фільму "Мої думки тихі".

"Це буде крутий розважально-пізнавальний тур, - каже Лукіч. - Буде поєднувати лекції про кіно, як все знімалося, відвідування ключових місць маршруту наших героїв. Він починається під цвітіння сакур, і далі Закарпаття відкривається з точки зору того, як це виглядало у фільмі. Ми все будемо робити: і в болото лізти, і на дорогу лягати. Головне завдання - звичайно ж, знайти рахівського крижня".

Зараз ви читаєте новину «"Мої думки тихі" - "драмедія", якої бракувало українському кінопростору - критик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі