пʼятниця, 09 вересня 2016 10:11

Моя еротична освіта почалася з білого вина, - поет
4

Фото: Катерина Лук'яшко

"Моя еротична освіта почалася з білого вина. Дешевого білого вина. На наступний ранок все боліло. Бо його було забагато. На виставці напій роздавали безкоштовно. Після цього я вино ніколи в житті більше не пив", - каже німецький поет Макс Чоллек на винно-поетичному вечорі у київському ресторані "Остання барикада". Вдягнутий у джинси, чорну сорочку та піджак. На заході він прочитав 2 поезії на німецькій мові про долю єврейського народу. Для слухачів їх перекладав Марк Бєлорусець.

Вечір став частиною фестивального туру Meridian Czernowitz-2016. При вході до ресторану гості мали пройти випробування. Тоді їх допускали до зали, де читали вірші. Любителі поезії мали згадати два слова з поеми Шевченка "Кавказ", які закликали український народ до боротьби. "Борітеся - поборете", - не задумуючись відповіла короткострижена дівчина у білій сукні. І мала рацію. На сцені стояли два великих крісла. Одне для Ігоря Помаранцева, друге - для його гостей. Вірші читали поети Макс Чоллек, Сергій Жадан, Ірина Цілик, Оксана Забужко та Аді Кессар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сім найцікавіших подій вересня

"Маю знижку в 5-ти винних лавках. Ось, що означає гарна репутація. Я дуже багато сказав про вино. Цій темі, цій божественній волозі віддав половину печінки. Я писав про вино, бо для мене головні елементи нашого життя – це ґрунт, мова, волога, вогонь. Маю репутацію "винного критика". Не тільки я захопився цією темою. Без вина б не були написані "Діалоги" Платона та "Застольні бесіди" Плутарха. Французький філософ Хосе Ортега-і-Гассет у 1930-ті написав есе "Три картини про вино". Там він говорить, що вино - це космічне явище. Чому - не пояснює. Я довго думав і зрозумів. Коли ми п'ємо вино, то відчуваємо смак сонця. А сонце - це космічне явище", - каже українсько-російсько-англійський поет Ігор Померанцев. Доки він говорив, одна зі слухачок його малювала.

Гостей пригощати трьома різними видами сухого вина. Люди сиділи за столиками, на барі, стояли біля сцени та вмощувалися на її східцях. Вірші читали українською, російською, німецькою мовами та на івриті.

Молода українська поетеса Ірина Цілик зізналася, що не знається на вині.

"Не відчуваю різниці між вином за 5 євро і за 100 євро. Можливо, я просто боюся. Бо вино - це той напій, який може відкрити в мені такі двері, які я б не хотіла відкривати. Та може, вже час поглибити свої знання з цього питання", - каже Ірина. В її віршах про цей напій згадок не було.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми по вуха в лайні" - Жадан презентував нову збірку

Оксана Забужко виступала одною з останніх. Розповіла, що відпочивала на острові Ітапаріка.

- "Вечір передбачає кондицію діонісійського сп'яніння. Я винова людина. Я на ньому знаюся і люблю. Все почалося з травматичного примусового досвіду. Був травень 1986 року. Тоді всі з ранку до вечора заливали каберне. Бо пішла чутка, що червоне вино виводить радіацію. Цілий місяць ми опромінені, наковтавшись йоду, всі хрипіли, як сифілітики. Нам казали, що період піврозпаду йоду 3 тижні. Через цей час до нас повернеться голос. Це досвід, який жодна культура до того не мала. І дай Бог, щоб не мала після. Грузинські вина брутальніші за середземноморські, за французькі. Вони м'ясистіші і пахнуть волохатим мужиком. У цьому є певний шарм. У вині й у віршах є спільна риса - чуттєвість".

Прочитала два нових, ще не опублікованих вірші. Перед декламацією спитала у Помаранцева: "Ігоре, тут знову секс, я перепрошую. Вас це не травмує?". А він відповів: "Ви про діонісійство сказали 6 разів. А це не тільки вино, а й еротика. Не дарма ж воно 4 століття змагалося з християнством".

"Раз мокрий купальник колеться од піску

Значить там, де ми кохалися, був відплив" - почала Забужко.

Із залу хтось крикнув: "Оксано, а який це був острів? Гарна реклама".

Нагадаємо, з 9 по 11 вересня у Чернівцях триватиме VII Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ.

Зараз ви читаєте новину «Моя еротична освіта почалася з білого вина, - поет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі