середа, 07 травня 2014 12:17

Московські театри не будуть скасовувати вистави з матюками

Московські театри не будуть скасовувати вистави з матюками
МХТ ім. Чехова. Фото: afisha.ru

Московські театри у зв'язку з указом президента РФ Володимира Путіна про заборону використання нецензурної лексики в творах мистецтва не мають наміру знімати з репертуару вистави, де зустрічаються подібні слова, але збираються внести зміни.

Художній керівник Центру ім. Мейєрхольда Віктор Рижаков повідомив, що не збирається скасовувати вистави. "Ми будемо шукати вихід, використовувати Езопову мову, як це і було завжди. Дискусія з приводу цього закону буде продовжуватиметься, тому що в мистецтві доречна тільки самоцензура, і художній твір не підлягає ніякій іншій цензурі", - підкреслив Рижаков.

Художній керівник Театр.doc. Михайло Угаров має намір оскаржувати закон. "Насамперед, закон суперечить авторському праву. І, крім того, до кожного спектаклю театр дає попереднє повідомлення про те, що у виставі використовується ненормативна лексика, тому кожен для себе може вирішити, чи хоче він чи ні дивитися такий спектакль. Існують також обмеження за віком, що зазначено на афіші кожного спектаклю", - поділився Угаров.

В МХТ ім. Чехова не будуть знімати з репертуару вистави, але внесуть зміни. "Будемо виключати подібні слова і вирази. Це зробити нескладно. Відверто кажучи, я не знаю хороших вистав з використанням мата. Так що особливих втрат, пов'язаних з художніми відкриттями, не буде. Закон прийнятий у справі", - вважає художній керівник театру народний артист СРСР Олег Табаков.

Нагадаємо, 5 травня президент Росії Володимир Путін підписав закон, що забороняє вживання матюків на телебаченні, в кіно, літературі та ЗМІ. У разі недотримання правил для порушників передбачені штрафи.

Закон набуде чинності з 1 липня 2014 року і не буде поширюватися на продукцію, яка була випущена до цього терміну.

Зараз ви читаєте новину «Московські театри не будуть скасовувати вистави з матюками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі