понеділок, 29 серпня 2011 17:17

"Молоді поети зіпсували еротичну поезію"

"Молоді поети зіпсували еротичну поезію"

Київська поетеса Олеся Мудрак-Ковалівна пише еротичні вірші з 20-ти років.

Найбільшим еротистом серед поетів-"шестидесятників" вона вважає Дмитра Павличка.

"У нього вийшло 2 збірки еротичної лірики, "Таємниця твого обличчя" і "Золоте ябко", - розповіла письменниця. - Він писав "Ти, мов яблуко з галузки, впала в трави молоді. Я вивільнив тебе від блузки, клавши руку на груді. Я вивільнив тебе від льолі, від інших одежин, розглядаючи поволі кучерявий гострий клин. Я на нього настромився, я відчув небесний біль, я злетів, я народився, наче з кокона мотиль...". Багато еротичних віршів тоді писали Микола Вінграновський і Іван Драч. Вже після свого 60-річчя Іван Драч написав "Степів розкішне різнотрав'я, і твій відкинутий берет, коли тебе на сіні брав я, як бранку лютий скіф бере. І та розмова про Бодлера пропала у п'янкій траві, коли ти звабна, мов холера, ховала сіно в голові".

Олеся Мудрак-Ковалівна каже, що в Україні мають спотворене уявлення про еротичну поезію.

"Пора уже заговорити про неї. Увесь час українську еротичну поезію викидали на маргінес, вона була табуйована, ніби це щось таке страшне. Забували про те, що у нас співали сороміцькі пісні. Традицію українського сороміцького фольклору продовжують сучасні автори. Я теж у своїх віршах звертаюся до фольклору "Василю, Василю, кохай мене в сінях", - підкреслила вона.

Поетеса вважає, що молоді поети зіпсували еротичну поезію.

"Літературне покоління двотисячників познущалося над еротичною лірикою. Почали до неї вкраплювати порнографію. Зникло захоплення красою фізіологічним актом між чоловіком і жінкою", - наголосила Олеся.

Зараз ви читаєте новину «"Молоді поети зіпсували еротичну поезію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі