вівторок, 01 грудня 2020 21:00

Мій герой таємно змагається за відновлення України на тимчасово окупованій землі - Бенюк про фільм "Мати апостолів"

Мій герой таємно змагається за відновлення України на тимчасово окупованій землі - Бенюк про фільм "Мати апостолів"
"Мати апостолів" - це живе, щемливе кіно, яке б'є в серце. Фільм-рана, як я його називаю — Богдан Бенюк. Фото: facebook.com

Душа й любов перемагають усе в цьому світі. Важливо, щоб наш фільм дав великий поштовх.

Так каже про воєнну драму "Мати апостолів" актор Богдан Бенюк. Поділився думками про стрічку після преспоказу в київському кінотеатрі Miromax.

Режисер Заза Буадзе зняв фільм на основі реальних подій, які відбувалися на Донбасі 2014 року. Головна героїня – вінничанка Софія Павлівна Кулик, етнографиня та співачка. Дізнається, що на Луганщині російські найманці збили транспортний літак її сина – командира екіпажу. Не вагаючись, вирушає на його пошуки. Ніхто не знає, де її син, чи вижив він, чи потрапив у полон, за сюжетом.

"Заради його спасіння жінці доведеться пройти крізь небезпечні випробування, ворожу ненависть і погрози. Вона й не здогадується, на що спроможна та як змінить її ця подорож. Перетворить зі звичайної людини на велику Матір, що своїм безмірним материнським серцем і любов'ю здатна рятувати навіть пропащі душі ворогів", - ідеться в синопсисі.

Головну роль грає акторка і співачка Наталія Половинка. Богдан Бенюк втілив місцевого жителя Федора Мельника, який залишився сам на окупованій території - дружина померла, діти роз'їхалися. Повертаючись із Харкова, де провідував сина, в автобусі знайомиться із Софією. Намагаючись вберегти від необачних кроків, Федір стає її соратником та допомагає рятувати українських льотчиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трейлер драми "Мати апостолів" виклали у мережу

"Це живе, щемливе кіно, яке б'є в серце. Фільм-рана, як я його називаю, - говорить Бенюк. - Співпереживати героям, особливо матері, є за що. Ми тепер тільки дізнаємося про таких українців, як мій персонаж. Партизанів, які з 2014-2015 років таємно змагаються за відновлення України на тимчасово окупованій землі. Важливо, що такі люди на Донбасі є, і ми це зараз бачимо. Мій Федір - людина, яка поводиться достойно, а потім здатен на більш рішучі дії. Це основа, яка в умовах війни наближає людину до героїчних вчинків.

"Породила мати сина" - звучать слова наприкінці фільму. От з цього все і починається. Уся історія, біда, трагедія, драма – все це переживання, які стосуються того, хто дав життя. Пригадаймо своїх матерів і історії, які в нас є. Вони абсолютно ідентичні. Народ від народу в цьому не відрізняється. Коли людина народжується, потім це життя має хтось захищати. Передусім янгол-охоронець, Господь Бог, мати і ті, хто найближчі до тої особистості є. Важливо, щоб ці охоронці дбали про тебе, щоб життя продовжувалося. Мабуть, горсточок землі, який головна героїня взяла з могили сина, і буде продовженням тих речей, які пов'язані із захистом певної території.

Я думаю, "Мати апостолів" матиме велику прокатну долю в Україні. Бо відкриває ті потаємні речі, де ми боїмося іноді самі собі признатися. Сентиментальні буваємо тільки тоді, коли на нас ніхто не дивиться, коли ми десь усамітнюємося. Боїмося відкрити серце і душу. А відкриття серця й душі – це своєрідне забрало і надія на майбутнє життя. Недарма тут є кадри, де лелека прилітає до порожнього гнізда і відлітає з нього, коли синів немає. Розумієш, що порожнє буде до пори до часу. Бо там з'явиться новий лелека і нове життя буде дано".

Творці присвятили стрічку матерям, діти яких загинули, захищаючи Україну.

"Мати апостолів" виходить у прокат 3 грудня.

Зйомки фільму проходили торік на Київщині та Житомирщині. Бюджет - 21 млн грн. Виробництвом займалася "Студія "Золоте Руно" за підтримки Міністерства культури України. Продюсер - Дмитро Овечкін.

Зараз ви читаєте новину «Мій герой таємно змагається за відновлення України на тимчасово окупованій землі - Бенюк про фільм "Мати апостолів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі