Ексклюзиви
четвер, 25 січня 2024 11:20

Марш Мендельсона став всесвітнім хітом

25 січня 1858 року в Сент-Джемському палаці столиці Британської імперії Лондоні відбулося весілля англійської принцеси 16-річної Вікторії Адельгейди й на 10 років старшого прусського короля Фрідріха Вільгельма IV. Церемонія зробила всесвітнім хітом "Весільний марш" німецького композитора Фелікса Мендельсона. Королівські церемоніймейстери розробили красивий ритуал: наречена в білій сукні з фатою під музику вийшла до вівтаря. Під руку її вивів батько саксонський принц Альберт Саксен-Кобург-Готський. Про шлюб монарших осіб написали чи не всі газети світу. Мода на такий стиль весільної церемонії швидко поширилася в Європі, та в Північній Америці. Подружжя Вікторії й Фрідріха Вільгельма прожило разом 30 років, мали восьмеро дітей: порівну дочок і синів. Серед майбутніх молодят Марш Мендельсона став вважатися щасливою музикою початку нової сім'ї.

Автор: https://radiovera.ru/
  Фелікс Мендельсон і його дружина Сесіль Жанрено прожили разом 11 одинадцять років. Композитор помер у 38 років. У подружжя було п’ятеро дітей.
Фелікс Мендельсон і його дружина Сесіль Жанрено прожили разом 11 одинадцять років. Композитор помер у 38 років. У подружжя було п’ятеро дітей.

Сам композитор помер за 11 років до весілля в Лондоні тобто всесвітньої слави його маршу.

Увертюру до шекспірівської комедії "Сон літньої ночі" 17-річний Мендельсон написав 1826-го. Однак знадобився марш йому лише через 15 років. Коли король Пруссії Фрідріх Вільгельм IV замовив Мендельсону доповнити свій твір ще десятьма частинами, перетворивши в сюїту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Видали найуспішніший роман в історії людства

Вперше прозвучала мелодія, відому як "Весільний марш" Мендельсона 14 жовтня 1843 у Потсдамському палаці. Під цю музику у виставі одружилися Осел і зачарована королева Титания.

На справжньому весіллі Марш Мендельсона вперше прозвучав 1847-го у церкві Святого Пітера англійського міста Тівертон. Одружувалися місцеві міщани Дороті Карью і Том Деніел.

Німецький композитор Ріхард Вагнер називав "Весільний марш" Мендельсона "солоденьким брязкотом без всякої глибини". А от класик німецької літератури Йоганн Гете познайомившись з 12-річним Мендельсоном сказав: "Я отримав від його гри на фортепіано більше задовоення ніж від цілого оркестру".

Орган на якому композитор грав свій марш, зберігся. Цей інструмент знаходиться в в церкві Святої Анни лондонського району Тоттенгем.

Зараз ви читаєте новину «Марш Мендельсона став всесвітнім хітом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі