Ексклюзиви
вівторок, 19 червня 2012 11:41

Мармур Ніки Самофракійської потемнів

Автор: Фото: diary.ru
  Ніка в одязі, що розвивається на вітрі, нестримно рухається вперед
Ніка в одязі, що розвивається на вітрі, нестримно рухається вперед

Реставрація всесвітньо відомої грецької статуї Ніки Самофракійської, виставленої в Луврі, почнеться в 2013 році. Про це повідомила газета "Фігаро".

Як відзначають експерти, з часом білий Парійскій мармур статуї пожовтів, а блакитний мармур з острова Родос, з якого виконаний ніс корабля під ногами крилатої богині Перемоги, набув сірого відтінку. До того ж, сама структура скульптури, яка складається з 17 мармурових блоків, стала дуже крихкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антична статуя схожа на Елвіса Преслі

Планується, що реставрація триватиме півтора року. Добровільні внески на неї вже зробили близько 3 млн небайдужих до долі пам'ятника людей.

Статуя давньогрецької богині Ніки заввишки близько 2,5 метрів вважається одним з найцінніших експонатів Лувру. Вона була виявлена ??в квітні 1863 року на острові Самотракі французьким консулом і археологом-любителем Шарлем Шампуазо. У тому ж році її перевезли в Париж і в 1884 році встановили на верху сходів Дарю в головному музеї країни.

На думку археологів, скульптура була створена не пізніше 288 року до н.е. одним з відомих скульпторів з острова Родос, де вона і була спочатку споруджена на прямовисній скелі над морем, щоб увічнити перемогу, здобуту родосцями над флотом царя Сирії.

Зараз ви читаєте новину «Мармур Ніки Самофракійської потемнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі