пʼятниця, 02 жовтня 2009 12:06

У Блакитному гроті імператора Тіберія шукають чотири статуї Тритона (ФОТО)

Італійські археологи почали реконструкцію морської печери Блакитний грот, яка за часів Римської імперії використовувалася як басейн імператора. Спершу дайвери повинні знайти та підняти з морського дна статуї морських божеств.

Підводне дослідження морської печери на середземноморському острові Капрі в південній частині Італії показало, що на дні так званого Блакитного грота (італ. GrottaAzzurra) може лежати безліч римських статуй.

Між 27 і 37 роком острів був столицею Римської імперії, де розташовувалася постійна резиденція імператора Тіберія (42 р. до н.е. - 37 р. н. е.), якого привертав м"який клімат і відокремленість місця. Тіберій жив на 12 побудованих на острові віллах і влаштовував там справжні оргії. Мабуть, імператор переїхав на Капрі з Риму, оскільки дуже боявся замахів на вбивство.

При Тіберії Блакитний грот використовувався як плавальний басейн. А статуї, що прикрашали приміщення, можливо, зображали різних морських божеств. Як розповідають джерела, імператор любив плавати в Блакитному гроті разом з голими хлопчиками і дівчатками. За легендою, ті, кому не подобалася поведінка правителя, зустрічали на острові свою смерть. Цих людей скидали в море зі скелі, розташованої недалеко від імператорської вілли Юпітера (італ. VillaJovis). З вікон резиденції, що стоїть на висоті 300 м над рівнем морить, відкривався вигляд на конічний силует Везувія. Вілла була найрозкішнішим палацом Тіберія на острові.

Сьогодні Блакитний грот відноситься до однієї з головних визначних пам"яток на острові Капрі. Він здобув широку популярність завдяки блакитному кольору води, яка світиться, і таємничо-сріблястому світлу, проникаючому в печеру через ущелину в скелі.

Фахівці сподіваються створити копії античних статуй.

"Під час попередніх підводних досліджень ми знайшли постаменти від декількох статуй, які можуть указувати на те, що десь поряд лежать і самі скульптури", - розповіла Розальба Г"юньї

Блакитний грот вже давно цікавить істориків і археологів. У 1964 році там підняли з морського дна три статуї. Одна скульптура зображала бога моря Нептуна, а дві останніх - грецького бога Тритона, сина Посейдона (за римською міфологією Тритон був сином Нептуна). Зараз знайдені статуї знаходяться в музеї міста Анакапрі - завдяки ним можна уявити собі, як в давнину виглядав грот.

Під час підводних досліджень фахівці з Marevivo головним чином хотіли знайти постаменти від трьох вже відомих статуй. Але на глибині 150 м дайвери виявили не три, а сім постаментів. Це означає, що принаймні ще чотири статуї повинні покоїтися на морському дні печери.

Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «У Блакитному гроті імператора Тіберія шукають чотири статуї Тритона (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути