четвер, 09 травня 2019 09:21

"Малював усіх президентів України" - карикатурист Володимир Казаневський показав українців на колінах
25

8 травня у Львівській галереї "Сатирикон" відбулося відкриття виставки карикатур Володимира Казаневського "Ватні коліна".
Фото: Валерій Шмаков
8 травня у Львівській галереї "Сатирикон" відбулося відкриття виставки карикатур Володимира Казаневського "Ватні коліна".
"Мої роботи розповідають про людей, які стали на коліна, і живуть так. Почав готувати їх за півроку до початку Революції Гідності. Під час революції, здалось, що вони не будуть актуальними. Пройшов час, і я зрозумів, що нічого не змінилось" -  Володимир Казаневський.
"Мої роботи розповідають про людей, які стали на коліна, і живуть так. Почав готувати їх за півроку до початку Революції Гідності. Під час революції, здалось, що вони не будуть актуальними. Пройшов час, і я зрозумів, що нічого не змінилось" -  Володимир Казаневський.
"Мене би заарештували ще в аеропорту. Я малював надто багато карикатур на Путіна та публікував їх у Франції"- Казаневський про виставку в Росії.

8 травня у Львівській галереї "Сатирикон" відкрили виставку карикатур Володимира Казаневського "Ватні коліна".

"Мої роботи розповідають про людей, які стали на коліна, і живуть так. Почав готувати їх за півроку до початку Революції Гідності. Під час революції, здалось, що вони не будуть актуальними. Пройшов час, і я зрозумів, що нічого не змінилось, - розповідає карикатурист Володимир Казаневський. - Хотів би, щоб мої малюнки розкрили очі на те, що ми, українці робимо із собою".

Карикатурист переконаний, що така виставка була би неможливою в Росії.

"Мене би заарештували ще в аеропорту. Я малював надто багато карикатур на Путіна та публікував їх у Франції. Їх бачили там. Карикатура витягує найгірші риси та показує їх гіперболізованими. Як у матиматиці- доказ від протилежного".

Володимир Казаневський малює для українських та французьких видань.

"Малюю лише на папері. Деколи розфарбовую на комп'ютері. Оцифровую і подаю до публікації. Перд тим, як проілюструвати текст журналістів, моя дружина Людмила читає мені саму статтю. Після того берусь до роботи. Карикатура - це не лише доповнення до тексту, вона розкриває глибинну ідею самого тексту, над якою треба подумати та осмислити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні вперше стартував форум військових письменників

Політиків - ненавиджу. Але малював усіх президентів України. Мій улюблений - Леонід Кравчук. Оце його "Поміж краплинами...", "Маємо, що маємо...". Найбільше мені сподобалась його розповідь про те, що під час Революції Гідності, він спав із автоматом Калашникова під подушкою.

Наступний - Кучма. Не любив карикатури. Одного разу до мене подзвонили "від президента". Охоронці Кучми. Попросили намалювати карикатуру на День народження. Заплатили багато. Зобразив його із гітарою, а поруч маленький Буш із саксофоном.

Ющенко - ні риба, ні м'ясо. Малювати його із бджолами? Не цікаво. Януковуч - інша справа. Просто чарівність! Яйця, які його вбивали, "йолкі" та інші ляпи.

Порошенко теж був не цікавий. Займався своїми справами і вдень, і вночі. А Зеленський має всі шанси стати королем гумору в Україні. Він настільки відморожений чувак, що може продовжити у "95 кварталі" грати самого себе під час президентства. Те, що зробив він під час передвиборчої кампанії - такого ще світ не бачив", - розповів Казанеський.

На основі малюнків представлених на виставці у видавництві Фоліо видадуть графічний роман. Книга вийде цього року.

Це перша в Україні постійно діюча виставка карикатур.

У Львівському органному залі відкрили виставку "Натхненні Пінзелем". Проект об'єднав два десятки львівських художників та художниць, які захоплюються творчістю галицького скульптора середини 18 століття, представника пізнього бароко і рококо Йоана Георга Пінзеля.

Зараз ви читаєте новину «"Малював усіх президентів України" - карикатурист Володимир Казаневський показав українців на колінах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі