пʼятниця, 17 лютого 2012 14:24

Спецтема: Євробачення-2012

Лукашенко вирішив перевірити підсумки нацвідбору на "Євробачення"

Лукашенко вирішив перевірити підсумки нацвідбору на "Євробачення"

Президент Білорусі Олександр Лукашенко створив спеціальну комісію, якій належить перевірити підсумки національного відбіркового туру конкурсу "Євробачення-2012" і розібратися, наскільки об'єктивно був визначений його переможець. Про це повідомляє портал TUT.BY з посиланням на власне джерело в Белтелерадіокомпанії.

До комісії увійшли представники кількох міністерств, у тому числі фахівці із захисту інформації. Як зазначило джерело, свою доповідь главі держави вони повинні представити протягом найближчих декількох днів.

Фінал білоруського проекту "Єврофест" відбувся 14 лютого. Перемогу в ньому здобула виконавиця Альона Ланська. Вона представить Білорусь на "Євробаченні" в Баку в травні 2012 року. Друге і третє місця зайняли група "Litesound" і співачка Гюнешь.

Учасників оцінювали як професійне журі, так і глядачі, які голосували за допомогою SMS і телефонних дзвінків. Підрахунок голосів тривав трохи більше години, після чого в прямому ефірі були оголошені результати. Не всі учасники фіналу погодилися з ними - в знак протесту Гюнешь і група "Litesound" відмовилися вийти на сцену, щоб отримати призи.

Як пізніше зізнався голова журі Александр Тиханович, результати глядацького голосування відрізнялися від думки експертів, які перше місце присудили групі "Litesound". Однак за правилами європейського мовного союзу (які діють і в Білорусі), думка глядачів вважається пріоритетною. Член журі Євген Алейник також підтвердив в інтерв'ю "Єврорадіо", що експерти визнали кращим колектив "Litesound".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фани повернули Макса Барських на "Євробачення"

Між тим, на білоруських форумах напередодні фіналу "Єврофеста" з'явилася інформація про те, що перемогу Альони Ланської забезпечать за допомогою адміністративного ресурсу. Зокрема, стверджувалося, що управління культури Вітебського облвиконкому направило лист на адресу регіональних відділів культури і директорів середніх навчальних закладів з проханням голосувати за Ланську "разом з родичами і друзями".

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко вирішив перевірити підсумки нацвідбору на "Євробачення"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі