Ексклюзиви
неділя, 06 березня 2011 13:27

Лукашенко оголосив бойкот Юрію Шевчуку та Едуарду Успенському

Лукашенко оголосив бойкот Юрію Шевчуку та Едуарду Успенському

Влада Білорусії підготували перелік діячів культури, яких буде закрито доступ до державних ЗМІ.

"Чорний список" без підписів і печаток надійшов керівництву Національної телерадіокомпанії та редакторам офіційних газет.

Серед персон нон-грата - письменники, артисти, художники, режисери з Білорусі, Росії, США, Великобританії.

Зокрема, в список потрапили популярні в Білорусії групи "Ляпіс Трубецькой", "Палац", "Крама", "NRM", "Нейро Дюбель", "Крамбамбуля", "Naka". Більшість з них у середині 2000-х за "зв'язок з опозицією" вже були заборонені до ротації на телебаченні та в FM-ефірі.

Крім того, до переліку заборонених для цитування в офіційних мас-медіа увійшов весь склад білоруського "Вільного театру", а також народна артистка, колишній диктор Білоруського телебачення Зінаїда Бондаренко, художники Олексій Марочкін і Микола Купава, драматурги Володимир Халіп та Андрій Курейчик, кінорежисери Юpій Хащеватський та Володимир Колос, літератори Ольга Іпатова, Геннадій Буравкін, Сергій Законников".

Представлені в "чорному списку" і російські діячі культури, які дозволяли собі неприємні висловлювання на адресу білоруської влади або ж підписували листи із закликами звільнити політв'язнів, серед яких відомий поет, екс-кандидат у президенти Володимир Некляев. Небажані в білоруському медійному просторі росіяни - Юрій Шевчук і його "ДДТ", Дмитро Спірін та "Таракани", "Наїв"; письменники Андрій Бітов, Борис Васильєв, Олександр Гельман, Віктор Єрофєєв, Леонід Жуховіцкій, Кирило Ковальджі, Едуард Успенський.

Незадоволено білоруське керівництво і західними майстрами. Перш за все, це драматург Том Стоппард, який морально підтримував претендента на найвищу посаду, нині укладеного Андрія Саннікова, а також актори Кевін Клайн, Йен Маккеллен, Семюел Уест, Джуд Лоу, Кевін Спейсі. Під час недавніх гастролей у Лондоні білоруського "Вільного театру" ці артисти були задіяні у виставі "Осягаючи любов", присвяченого реальній історії любові Анатолія та Ірини Красовський (громадський діяч Анатолій Красовський зник більше 10 років тому при загадкових обставинах).

Разом з тим, представники міністерства інформації Білорусі стверджують, що відомство не має відношення до "чорного списку" діячів культури.

Однак аналітики не виключають, що до списку може мати відношення адміністрація президента, де знаходиться головна ідеологічна база країни. Кілька років тому саме президентська адміністрація "амністувала" рок-музикантів, що потрапили до списку "заборонених".

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко оголосив бойкот Юрію Шевчуку та Едуарду Успенському». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі