Ексклюзиви
вівторок, 26 січня 2021 10:21

Краще подавати правдиву інформацію, ніж викривати міфи - блогер Клятий Раціоналіст

Автор: Facebook
  Викриваючи міфи ми поширюємо їх теж, ми змушуємо їх курсувати інтернетом знову і знову, навіть у вигляді спростувань - каже Артем Албул
Викриваючи міфи ми поширюємо їх теж, ми змушуємо їх курсувати інтернетом знову і знову, навіть у вигляді спростувань - каже Артем Албул

Блогер Артем Албул три роки працює над Youtube-каналом Клятий Раціоналіст. Він один з найпопулярніших в україномовному Youtube. Присвячений науково-популярній тематиці і переважно темі здоров'я.

"Канал був створений влітку 2017 року. До того я ходив з ідеєю про нього вже півроку. Купував якусь техніку, думав над назвою. А почалося все задовго до цього. Мені завжди була цікава наука. З дорослішанням я розумів, що не вся інформація, яка виглядає цікавою, є однаково достовірною. Я просто змінив джерела цієї інформації. Якщо раніше це були соцмережі, тематичні пабліки і так далі, то потім я почав цікавитися науково-популярними передачами і книжками. Заглиблення в тему подовжувалося.

Дуже важливим у формуванні мого бажання створити канал було моє знайомство з британським телешоу QI, де Стівен Фрай та його гості, стендап-коміки, ведучі Бі-Бі-Сі, просто талановиті класні люди якраз у форматі вікторини оговорюють міські легенди, міфи. Там лунає багато цікавої інформації. Після перегляду цієї передачі я зрозумів, наскільки багато фактів, які нам здаються очевидними і правдивими, насправді такими не є. Я почав це все транслювати своїм знайомим і в якийсь момент зрозумів, що друзів і знайомих мені мало. І що я готовий робити контент для ширшої аудиторії. Мій досвід в медійній сфері дозволив мені з'єднати це все в купу і створити Youtube-канал Клятий Раціоналіст.

Був липень. Інформація, яка лунала навколо мене найбільше в той час – це страшилки про кавуни та вміст у них нітратів. Я зрозумів, що сам точно не знаю, наскільки кавуни безпечні, сів розбиратися і зробив відео. Тож у мене на каналі перше відео – про кавуни та нітрати.

Найчастіше моя увага прикута до теми здоров'я, медицини, харчування, здорового способу життя і до якихось побутових речей. Це доволі затребувано, тому що з цим людина зіштовхується щодня. Тому тут і більше міфів та дезінформації, і є такий гачок, яким ти чіпляєш аудиторію".

Але розвінчування міфів все ж поступається висвітлюванню просто правдивої інформації - каже Артем Албул.

"У мене поступово трансформується ставлення до такого формату популяризації як викриття міфів. Цей формат наче як і затребуваний, але в той самий час він насправді не допомагає.

Якщо просто сказати, що міф - це неправда, людина залишиться з пустотою замість цього міфу. Тобто обов'язково якщо ти щось розвінчуєш, треба дати щось людям натомість. Треба концентруватися не стільки на омані, скільки на правдивій інформації, яка має замістити собою неправдиву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український якісний контент може добре заробляти в інтернеті - блогер

І взагалі викриваючи міфи ми поширюємо їх теж, ми змушуємо їх курсувати інтернетом знову і знову, навіть у вигляді спростувань. Тому краще просто давати коректну інформацію з багатьох тем, формувати у людей правильні уявлення, і тоді ми знижуватимемо загальний шанс того, що людина повірить в якусь неправдиву інформацію. Якщо вона буде в курсі, як насправді влаштована певна сфера життя, то обдурити її буде складніше. Тому я буду концентруватися більше на подачі коректної інформації, ніж на викритті якихось міфів".

Найпопулярнішим відео в українському сегменті YouTube стала пародія "Валентинка" від блогерів з Івано-Франківської області. Кліп набрав понад 15 млн переглядів.

Зараз ви читаєте новину «Краще подавати правдиву інформацію, ніж викривати міфи - блогер Клятий Раціоналіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі