середа, 07 грудня 2011 18:07

Ларсу фон Трієру пробачили жарт про Гітлера

Ларсу фон Трієру пробачили жарт про Гітлера

У Франції була закрита справа, порушена проти данського кінорежисера Ларса фон Трієра, повідомляє The Hollywood Reporter.

У серпні 2011 року влада французького міста Грасса звинуватили кінематографіста у "виправданні нацистських злочинів". Приводом для звинувачень стали висловлювання, зроблені режисером на прес-конференції в рамках Каннського кінофестивалю 18 травня 2011. Захід відбувся після показу в рамках фестивалю фільму фон Трієра "Меланхолія". На прес-конференції режисер, зокрема, заявив, що не має нічого проти євреїв, але при цьому "злегка симпатизує" Гітлеру.

Пізніше фон Трієр назвав цей вислів жартом і вибачився. Тим не менш, він був оголошений персоною нон грата на Каннському кінофестивалі. Стрічка "Меланхолія" все ж залишилася у конкурсній програмі. Кірстен Данст, яка зіграла у фільмі одну з головних героїнь, в результаті отримала приз як краща актриса.

3 грудня 2011 стрічка "Меланхолія" була визнана Європейською кіноакадемією кращим фільмом 2011 року. Через кілька днів після цього прокурор Грасса Жан-Мішель Кайо заявив, що справа режисера була офіційно закрита. Прокурор підкреслив, що під час прес-конференції в Каннах фон Трієр говорив не рідною мовою (Ларс спілкувався з журналістами англійською) і знаходився в стресовій ситуації. За словами Кайо, у режисера не було намірів виправдати військові злочини.

Зараз ви читаєте новину «Ларсу фон Трієру пробачили жарт про Гітлера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі