Ексклюзиви
вівторок, 08 квітня 2014 15:09

Крим просить повернути скіфське золото в свої музеї

Крим просить повернути скіфське золото в свої музеї

Республіка Крим не буде навіть розглядати будь-які пропозиції про музейне та виставкове співробітництво з боку Європи, якщо колекція скіфського золота не буде повернута тим, хто її надав, - кримським музеям. Про це заявив голова Постійної комісії Держради РК з питань освіти, науки, у справах молоді та спорту Валерій Косарев, пише Кримінформ.

"Найближчим часом питання про вивезення якихось історичних чи культурних цінностей з території Республіки Крим в європейські країни взагалі буде знято з порядку денного, якщо вона не буде повернена її господарям - чотирьом кримським музеям, - підкреслив він. - Це буде розцінено як абсолютно безсовісне ставлення з боку європейців до самої ідеї такого співробітництва".

Скіфське золото було взято для виставки в Голландії з музеїв Криму, зазначив Косарев. Воно є надбанням Республіки Крим і ніяк не України. "Скіфські золоті вироби, інші історичні артефакти були знайдені на території нашої республіки, описувалися, зберігалися, експонувалися, обслуговувалися в наших музеях, - сказав голова комісії Держради. - Колекція була зібрана на території Республіки Крим і виїхала за кордон з цієї території. Чиїм же ще може бути скіфське золото?"

Раніше, Міністерство закордонних справ України передало ноту своїм нідерландським колегам з проханням гарантувати повернення експонатів з виставок кримських музеїв Україні, які перебували на виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря" в Амстердамі.

Зараз ви читаєте новину «Крим просить повернути скіфське золото в свої музеї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі