Ексклюзиви
понеділок, 17 червня 2013 11:10

"Кожен фільм має щось сюрреалістичне" - переможець українського конкурсу в Одесі отримає 50 000 грн

На Українську національну кінопремію ОМКФ, яка відтепер вручатиметься у двох номінаціях, цього року претендує 4 фільми в повнометражній секції і 12 короткометражних робіт.

За нагороду кращого повнометражного фільму боротиметься "Параджанов" - у ньому розповідається про життя видатного режисера, коли йому вже виповнилося 40 років. На екрані його втілив французький режисер Серж Аведікян, він же виступив і спів-автором фільму разом з Оленою Фетісовою.

Мабуть найбільш візіонерський фільм серед конкурсантів - психологічна драма Ігоря Подольчака "Delirium". Фільм знятий у жанрі арт-хаусного кіно. У перекладі з латинської "Delirium" означає "біла гарячка", "маячня".

Тут є і детективна інтрига, і лабіринти незвичайного будинку, і загадкові смерті, і суміжні стани свідомості. У синопсисі до нього сказано, що молодого психіатра запрошують до сім'ї з'ясувати обставини можливої хвороби Батька, одержимого суїцидальним потягом до мотузків та вузлів. Аналізуючи маячню пацієнта, психіатр сам перестає розуміти, що відбувається. Питання "як допомогти пацієнту?" поступається місцем питанню "хто я?" – лікар чи пацієнт; випадковий гість чи член родини, а може, католицький священник, якому все це наснилось?

"Я би не сказав, що "Delirium" надто сильно вирізняється за інших конкурсантів. Кожен з фільмів безумовно несе в собі сюрреалістичні елементи. Більше чи менше, - розповідає арт-директор Одеського кінофестивалю, кінокритик Алік Шпилюк. - Фільм про Параджанова взагалі, як на мене, важко зробити не використовуючи елементів сюреалізму. Бо спосіб вираження режисера Параджанова, його художній стиль лежить за межою реалістичного. Можливо більш реалістична стрічка "Креденс" Васяновича. Бо вона стосується сучасної ситкації, сучасного міста Львова. Але і там не все так просто".

Також у повнометражному конкурсі соціальна трагікомедія Валентина Васяновича - "Креденс" і картина Аліси Павловської "Не хочу вмирати". Це свого роду сюрреалістична фантазія на межі ігрового і документального кіно за участі реальних персонажів сучасного одеського андеграунду - художника Дмитра Дульфана та арт-критика, актриси і перформера Ути Кільтер.

У короткометражній секції національної конкурсної програми представлено 12 кінострічок - серед яких і документальні стрічки, і художні дебюти, і фільми, які вже встигли завоювати нагороди на інших міжнародних фестивалях як то стрічка "Ядерні відходи" Мирослава Слабошпицького.

У журі Української національної кінопремії ОМКФ - режисер, кінокритик і куратор соціально-кінематографічних проектів Марк Казінс, спів-засновник одного з найвпливовіших кінофестивалів короткометражного кіно у Клермон-Феррані Жорж Боллон, грузинський продюсер і кінодіяч Тамара Татішвілі; а також український композитор Вадим Храпачов.

Цього року збільшили і призовий фонд премії. Окрім "Золотого Дюка" за Кращий повнометражний український фільм вручать грошову нагороду у розмірі 50 000 гривень. А за приз за кращий короткометражний український фільм у розмірі 10 000 гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Кожен фільм має щось сюрреалістичне" - переможець українського конкурсу в Одесі отримає 50 000 грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі