середа, 15 червня 2011 16:15

Кость Лавро проілюструє "Фарбованого лиса" Франка

Автор: ФОТО: Наталія ЧУБЕНКО
 

Художник-ілюстратор Кость Лавро приступив до роботи над ілюстраціями до казки Івана Франка "Фарбований лис".

"Нещодавно запропонував Івану Малковичу (директор видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА"— ред.) намалювати "Фарбованого лиса", він із захватом погодився. Бо вже майже двадцять років видавництву, а не видано жодного твору Франка. При чому назва видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" із франківського твору "Грицева шкільна наука". Гусак так казав Грицеві, якому важко давалося навчання", - розповів Лавро.

На створення образу Лиса Микити художника надихнув власний кіт.

"Малюнки нової книги будуть дещо схожі на мої ілюстрації до Гоголівської "Ночі перед різдвом". Але "Ніч" трохи закомплексована в рухах та діях, а тут буде динамічна книга, побудована на характерах звірів. Вже вигадав образ Лиса Микити. У мене вдома є трирічний кіт. Він дуже войовничий та дикий, бо не кастрований. Взяти цього звіра на руки не можливо. Він тебе розірве. Як чоловік, я не можу віднести його на кастрування. От приблизно Лис Микита — це буде мій кіт. Цей герой не розбишака. Він таке справжнє хамло, що не має ніякої совісті і може творити все що заманеться", - сказав Кость Лавро.

"Звірі не є моїми улюбленими героями. Просто я є вже усталеним зоо-художником в Україні. Івану Малковичу здається, що тварин ніхто краще не намалює. Більшість художників йдуть від малюнку персонажа, а я йду від характеру. Щоб намалювати певний епізод стаю перед дзеркалом, кривлюся в нього, роблю потрібну фізіономію. Тоді швиденько біжу і на папері її зображаю. Або навіть перед дзеркалом малюю. Тому всі звірі з цікавими характерами — це мій автопортрет", - додав художник.

Кость Лавро — український художник-ілюстратор. Для видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" він проілюстрував більше 20 дитячих книжок. Його "Абетка" перемогла на конкурсі "Книга року—1999", а збірку "Улюблені вірші" перевидавали тричі. Художник 15 років співпрацював із французьким видавництвом "Баярд-прес". Французька казка "Різдво Великого Вовка" із його малюнками була видана 300-тисячним тиражем. Книжки із ілюстраціями Лавра також друкували у США та Швейцарії. 2010-го Кость Лавро став лауреатом премії ім. Тараса Шевченка.

Зараз ви читаєте новину «Кость Лавро проілюструє "Фарбованого лиса" Франка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі