четвер, 05 жовтня 2017 22:49

"Кобзаря" 1860-року можуть продати за 10 тисяч доларів - аукціон "Українська книга" відбудеться уп'яте
5

Прижиттєве видання "Кобзаря" Тараса Шевченка піде з молотка на 5-му букіністичному аукціоні "Українська книга" 7 жовтня у столичній галереї "Дукат". Всього представлять 127 лотів.

"Найбільше уваги очікується до "Колгоспу тварин" американця Джорджа Орвелла. Бачу це з коментарів на "Фейсбуку" та кількості переглядів ролику про книгу, - розповідає куратор аукціону Ігор Глоба. - Книжка вийшла 1947 року. Є першим у світі перекладом повісті іншою мовою. І такою стала українська. Орвелл сам написав до неї передмову, відмовився від гонорару та частково оплатив її видання. Був знайомий з перекладачем - Іваном Чернятинським. Разом узгоджували українську назву, щоб це створювало паралелі з радянським режимом.

Згодом американці вилучили тираж - вирішили, що це якась радянська пропаганда. Передали військовим Червоної армії. Ті знищити більшість накладу.

Книжку ми шукали рік. Спершу - по приватних колекціях в Україні. Підключили дилерів на Заході. Одну книгу знайшли у Лондоні в якогось старого колекціонера. Але її встигли перед нами перехопити, і вона поїхала до Нью-Йорка".

Стартова ціна "Колгоспу тварин" - $ 1 тис. Організатори аукціону очікую виручити з його продажу майже удвічі більше. Від $ 4 тис. почнеться торг за "Кобзаря" 1860 року. Передбачувана сума продажу - $ 8-10 тис.

Автор: Аукціонний дім "Дукат"
  Прижиттєве видання "Козаря" Тараса Шевченка, 1860 р.
Прижиттєве видання "Козаря" Тараса Шевченка, 1860 р.

Серед коштовних лотів аукціону також рукописний лист Михайла Грушевського 1897 року, заборонена цензурою книга Дмитра Яворницького "По слідам запорожців", книга легендарного українського балетмейстера Сержа Лифаря "Дягилевъ и съ Дягилевымъ" з лімітованої серії та з автографом автора, фотографія мецената Івана Терещенка з його дарчим написом. Ці документи стануть родзинкою аукціону, вважає його куратор.

"Ми беремо до уваги книжки бути будь-якою мовою, але мають стосуватися України. Також це можуть бути видання українських авторів за кордоном. Або цікаві книги іншими мовами, що надруковані на території України, - продовжує Ігор Глоба. - До україніки відносимо й літературу видану у діаспорі. Зараз намагаємося більше уваги звернути на цей пласт. Вже з'являються потужні колекції діаспорної літератури".

Читайте також: Купила твори Еміля Золя – як вони смерділи старим салом!

Автор: Аукціонний дім "Дукат"
  Фотографія мецената Івана Терещенка з дарчим написом
Фотографія мецената Івана Терещенка з дарчим написом

Перші торги "Українська книга" пройшли минулого року.

"Я займаюся книгами більше 10 років. Давно мрія про такий аукціон, - ділиться Глоба. - Ніша була незайнята. Усвідомлював - українська книга недооцінена. Ми маємо, що показати світові. По-перше - художнє оформлення. Зокрема, український авангард 1920-х. Про нього знають у світі. Я бачив такі книжки у нью-йоркському "Метрополіан музеї". По-друге - українські стародруки. В Острозі Іван Федоров видав першу біблію всього православного світу.

З такими думками зібралася сильна команда професіоналів з "Дукату". Тепер кожен аукціон вдається проводити краще за попередній.

Автор: Сергій Старостенко
  Куратор букіністичного аукціону "Українська книга" Ігор Глоба
Куратор букіністичного аукціону "Українська книга" Ігор Глоба

"На торги реєструються також іноземці. Для цього необов'язково знаходитися у Києві фізично. Можна заочно зробити ставку, зателефонувати, прислати сюди свого представника, - додає Ігор. - На наступні аукціони будемо залучати великі світові бібліотеки. Вони є серйозними покупцями книг. Зокрема багато українських видань купує бібліотека Конгресу".

Автор: Аукціонний дім "Дукат"
  Перше видання збірки Ліни Костенко "Проміння землі"
Перше видання збірки Ліни Костенко "Проміння землі"

За увесь час проведення аукціону найдорожче пішло перше прижиттєве авторське видання "Енеїди" Івана Котляревського 1809 року. Його у березні продали за $11 тис.

Букіністичний аукціон "Українська книга" - єдиний в Україні, що проводить торги предметів вітчизняної друкарської справи. Це - антикварні та букіністичні видання, історичні документи, карти, фотографії, тиражована графіка. Перший аукціон відбувся у квітні 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «"Кобзаря" 1860-року можуть продати за 10 тисяч доларів - аукціон "Українська книга" відбудеться уп'яте». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі