Ексклюзиви
понеділок, 20 січня 2020 19:50

Клітка, агроволокно, ланцюги: чи вдасться зламати систему за Орвеллом

Клітка, агроволокно, ланцюги: чи вдасться зламати систему за Орвеллом
Артисти Ілля Мірошніченко та Катерина Кузнецова на репетиції вистави "1984. Інша" за мотивами роману Джорджа Орвелла "1984". Фото: "Киев Модерн-балет"

"Я не згоден з з тим, що систему неможливо перемогти, тому сюжет нашої вистави не подібний на фінал книги,- каже артист "Київ Модерн-балет" Ілля Мірошніченко. Разом з колегою Катериною Кузнецовою поставили спектакль "1984" за мотивами роману англійця Джорджа Орвелла. Прем'єра відбудеться 21 січня в Київському театрі опери і балету для дітей та юнацтва.

Антиутопію "1984" Джордж Орвелл написав у 1949 році. Дія відбувається у Великій Британії майбутнього. Країна перетворилась на величезну тоталітарну імперію. Головний герой працює в "Міністерстві Правди". Має підганяти тексти в газетах і підручниках минулого, під теперішню державну політику. Відчуває сумнів. Намагається зберегти свою свідомість від маніпуляції. Але система все ж таки ламає особистість, за сюжетом.

" У нас будуть інші герої, ланцюжок подій також, але є моменти, які ми зберегли. Якщо в романі є Старший Брат, який слідкував за усіма через телеекран, нашим антигероєм буде Світло, - продовжує Мірошніченко. - Природа речей завжди дуальна, тому і світло можна сприймати не лише як добро."

У Раду Поклітару до нашого лібрето було лише два зауваження, стосовно кульмінації. Одна з наших героїнь, сліпа дівчина. Незрячість пластично легко показати, а от як зобразити глухоту. Зійшлися на тому, що все це можна показати за рахунок оточення. У виставі ми торкаємося теми людей з фізичними вадами, як вони почуваються в суспільстві. Ми не використовуємо слова, тому нам треба іншими способами впливати на внутрішній стан глядача. Музика буде в одному стилі – багато струнних, дуже багато віолончелі.

Композитор - ісландка Гільдур Гуднадоттір. Писала музику до фільму "Чорнобиль" та "Джокер". Також створимо Body percussion. Це звуки, які ти можеш зробити сам.

Щоб створити декорації, разом з художником-постановником Володимиром Чумаченком поїхали до будівельного маркета. Дві години ходили, але вигадали і знайшли все, що нам потрібно. В нас буде інтермедійна завіса, скомпонована з трьох елементів - ланцюги, металева клітка, величезний шмат агроволокна. Оскільки у виставі буде дві сюжетні лінії - любовна і соціально-побутова, ця завіса буде їх відокремлювати. Декорації ми будемо обігрувати, випрадовувати.

Створимо цими матеріалами різні рамки для героїв. Сітка асоціюється з кліткою – це агресивний настрій, агроволокно даватиме більш спокійну атмосферу. Ці матеріали допомагають викликати у глядача бажану емоцію.

Іноді треба зробити так, щоб публіці було максимально неприємно дивитися, щоб потім могла розслабитися і видохнути. Якщо ми цього досягаємо, це 80 відсотків успіху".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вій" знову в Києві: "відчуття, ніби зазирнув у власну безодню"

2018 року Ілля Мірошніченко здійснив першу постановку - монобалет "Дерево не може втекти" на музику Петеріса Васкса, Джона Кейджа, Елісео Гренета.

Зараз ви читаєте новину «Клітка, агроволокно, ланцюги: чи вдасться зламати систему за Орвеллом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі