вівторок, 04 вересня 2018 14:10

КДБ зірвало прем'єру фільму "Тіні забутих предків"

КДБ зірвало прем'єру фільму "Тіні забутих предків"
Епізод з протестом у кінотеатрі увійшов до фільму "Птах душі"

4 вересня 1965-го у київському кінотеатрі "Україна" відбулась прем'єра фільму Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" за повістю Михайла Коцюбинського. На обговоренні стрічки після виступу режисера слово взяв літературознавець Іван Дзюба.

"У нас велике свято, але й велике горе. В Україні почалися арешти творчої молоді. За ґратами опинився Опанас Заливаха, Іван Світличний, Михайло Горинь, Михайло Масютко, Ярослав Менкуш", - каже Дзюба зі сцени. Івана Михайловича від мікрофона почав відштовхувати директор кінотеатру Федір Брайченко.

"Зорієнтувавшись, я негайно вирвав із рук політичного хулігана мікрофон. Мною було зроблено все для того, щоб локалізувати подію", - звітував пізніше у КДБ.

Ледве втримавши рівновагу, Дзюба продовжував говорити. Із зали переодягнені у цивільне агенти спецслужб почали кричати "Провокація!".

"Увімкнули гучномовці, щоб заглушити Дзюбу. І тут у 2 проходах з'являються Василь Стус і Славко Чорновіл і закликають глядачів на знак протесту встати. Я озирнувся - може, 50-60 людей стояли. Зал був набитий - 800 місць. Але факт відкритого протесту відбувся", - згадує Роман Корогодський, літературознавець та історик української культури.

За організацію антирадянського мітингу Івана Дзюбу та В'ячеслава Чорновіла показово звільнили з роботи. Василя Стуса змусили залишити навчання в аспірантурі Інституту літератури.

8,5 млн. глядачів побачили "Тіні забутих предків" протягом 1965-го – першого року прокату. Незважаючи на відмову Параджанова дублювати картину російською. Фільм знімали у селі Криворівні Верховинського р-ну Івано-Франківщини. Картина насичена гуцульськими обрядами. Їх привносили в картину місцеві жителі. Однак гуцулам не припала до смаку метафорична сцена весілля з ярмом на шиї. Такої традиції, як виявилося, не існує. Натомість епізод все ж таки увійшов до фільму.

"Тіні забутих предків" здобув багато нагород, зокрема, першу премію кінофестивалю в Римі. 1991-го оператору Юрію Іллєнку, акторці Ларисі Кадочниковій, художнику Григорію Якутовичу та покійному на той час Сергію Параджанову присудили за стрічку Шевченківську премію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У фільм про Стуса повернуть сцену з Медведчуком

На 28 лютого 2019-го запланована прем'єра історичної драми "Птах душі" про загиблого в радянській тюрмі поета Василя Стуса. Був одним із учасників акції протесту 1965-го. Епізоди з премєри "Тіні забутих предків" увійдуть до картини.

Зараз ви читаєте новину «КДБ зірвало прем'єру фільму "Тіні забутих предків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі