субота, 16 вересня 2017 21:46

Художниця створила труси із кахлю
15

Жанна Кадирова
Фото: Фото - Facebook

В рамках фестивалю сучасного мистецтва "ГогольFest"-2017 у приміщеннях колишньої кінокопіювальної фабрики в Голосієвському районі столиці художниця Жанна Кадирова представила проект Second hand. В різних кімнатах будівлі висять сукні, штани, майки, труси із кахлю. Орнамент повторює оздоблення стін.

Автор: Фото надані Жанною Кадировою
 

"Плитку знімали в тому ж порядку, в якому вона висіла — клеїли на дерев'яну основу — створювали деталі гардеробу, — каже художниця. - Виглядає як звичайний одяг на вішалці. Але по суті проект не про вбрання — а про стіни, про будівлі, які змінюють власників, як одяг з секонд-хендів. Споруду, яка приймає "ГогольFest" звели ще до Другої світової. Достеменно невідомо, що там було до війни — припускають, що школа. Потім там була кінокопіювальна фабрика, найбільша в Радянському Союзі. Друкували плівки на 14 республік, окрім Росії. Зараз будівлю мають знести. Стіни третього поверху, де колись була анімаційної студії "Борисфен-Лютес", повністю замальовані професійними малюнками співробітників студії — мультиплікаторів. Будівля — капітальна. У цокольному поверсі стіни завтовшки з метр. Не розумію, навіщо її нищити, якщо можна було просто відремонтувати, провести нові комунікації. Але у 2008 році будівлю продали, очевидно, з дозволу Міністерства культури. У сильних світу цього — свої плани, вони купують такі споруди, щоби зносити і будувати на їх місці торгівельно-розважальні центри. І назад вже не відмотаєш — це не кіно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник розливає фарбу на підлогу у формі кумедних фігур


"Багато хто з друзів, з яким вчилася у РХШ — Художній школі імені Тараса Шевченка — хотіли йти працювати на"Борисфен", студія отримувала міжнародні нагороди, - каже Жанна Кадирова. - Це була епоха. У 2000-х вона закінчилася. Інвестори перекинули фінанси до Китаю — там дешевше робити мультики. Те, що споруду знесуть відразу після ГогольФесту — симптоматичний момент нашого часу. Проте рідко нищення таких будівель виходять на публіку — частіше справи вирішують за зачиненими дверима. Сюди завдяки фестивалю — пустили художників. Я хотіла показати, що як і секонд-хенд, популярний останнім часом в Україні — так само й "баригування" будівлями, продаж державного майна, виключення з реєстрів — дуже розповсюджена річ. Адже останнім часом у нас зносять і пам'ятки архітектури. Хотілося просто описати історію будівлі, спровокувати глядачів до роздумів — і у кожного залежно від досвіду виникнуть різні інтерпретації. Мій проект завершиться, коли сфотографую знесену будівлю і те, як зводять якийсь черговий хмарочос".

До ГогольФесту проект Second hand Жанна Кадирова робила у 2015 на Дарницькому шовковому комбінаті — колишній Даринок. Одяг виставляли просто у торгівельному центрі — ніби це вітрина магазину.
"Вішалки висіли на будівельному риштованні — натякаючи на приналежність до теми будівель, каже Жанна Кадирова. — Підтяглось багато гламурних видань, які пишуть про моду, оскільки візуально в проекті суконьки, джинсики, футболочки. Вважали це своєю темою. Але ми поспілкувались — і сподіваюсь, що всі все зрозуміли".

Зараз ви читаєте новину «Художниця створила труси із кахлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі