Ексклюзиви
середа, 06 листопада 2013 13:15

Хелловін уже закінчився, а у Львові й далі показують мистецтво на тему смерті
7

Фото: Фото надані організаторами

На початку листопада у львівській галереї-батярні Правда Б, на вул. Вірменська, 25 відкрили збірну виставку українських художників, об'єднаних спільною темою смерті та Мексики - "El dia de los muertos".

"Ідейним натхненником організації виставки, присвяченій мексиканському святу смерті був один з художників - Тарас Кеб. Він зібрав довкола себе коло однодумців. Загалом, Тарас в своїх роботах часто використовує різні міфології і мексиканська одна з його улюблених", - кажуть організатори виставки.

День Мертвих (ісп. D?a de los Muertos) - свято, присвячене пам'яті померлих, що проходить щорічно 1 і 2 листопада в Мексиці та в більшості латиноамериканських країн. За традицією в ці дні душі померлих відвідують рідні домівки та своїх родичів. Традиції, пов'язані зі святом включають в себе створення приватних вівтарів в честь покійного, що включають черепи з цукру, вербену, улюблені продукти та напої померлого та відвідування могили з цими подарунками. У ці дні влаштовується карнавал, готуються солодощі у вигляді черепів, робляться спеціальні фігурки одягнених жіночих скелетів - Катріна, тобто модниця. До дня мертвих прикрашають помешкання, вулиці, ринки та кладовища стрічками та квітами, дороги до будинків померлих вимощують свічками, щоб небіжчик міг знайти дорогу додому. День мертвих - це день святкування життя всіма живими і неживими.

"Мертвих боятися не треба. І скелети на картинах - це не моторошно, це частина творчості. Якщо у світі модні черепи, інкрустовані діамантами, то чому не мають права жити картини із зображенням мертвих? Але от я невпевнена, чи хотіла б я, аби у моїй спальні висіла картина із кістяком жінки, навіть дуже гарна", - каже відвідувачка виставки Маріаннна Чиж.

В експозиції представлені роботи митців  Sasha Avi, Миколи Ставрогіна, Shellbenomore, Аліси Грейс, Вадіка Панченка, Мирослави Бачкур, Вікторії Любчик, Романа Свідерського, Дем'яна Перетятка, Тараса Кеба.

"El dia de los muertos" стала традиційною тематичною виставкою, яку щороку на початку листопада демонструють у Правді Б.

Цього року виставка триватиме до 29 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Хелловін уже закінчився, а у Львові й далі показують мистецтво на тему смерті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі