пʼятниця, 04 жовтня 2019 21:45

"Гра престолів" нагадує: не твори собі кумира, особливо політичного — філософиня

Автор: imdb.com
  У серіалі "Гра престолів" принцесу Данерис Таргарієн зіграла англійська акторка Емілія Кларк
У серіалі "Гра престолів" принцесу Данерис Таргарієн зіграла англійська акторка Емілія Кларк

"Гра престолів" піднімає вічні сюжети, але підважує точки зору, з яких ми звикли на них дивитися. Персонажі розвиваються не завжди так, як нам хотілося. І ми не готові з цим змиритися.

Так вважає філософиня Любов Терехова. Розповіла про сенси в книжках Джорджа Мартіна й серіалі телеканалу HBO, пише журнал "Країна".

"Основна тема "Гри престолів" – влада. Данерис Таргарієн позиціонує себе як справедлива правителька. Віримо, що вона змінить на краще суспільний лад. Фінал збиває з ніг. Героїня руйнує столицю Сімох Королівств. Це удар під дих.

Влада змінює. Краще не слухати, а дивитися на вчинки.

Данерис говорила про справедливість і звільнення рабів, а її дії диктували травми. Те, що боліло в конкретний момент. Хоча була переконана у своїй правоті, але любила передусім славу, владу. Хотіла, щоб її шанували й обожнювали. Реалізовувала особисті, а не глобальні цілі.

Ми не можемо примиритися з трагедією. Бо це завжди смерть – буквальна чи принципів та ідеалів. У цій ситуації обидва пункти зійшлися.

Історія принцеси нагадує: не твори собі кумира. Особливо політичного. Данерис настільки яскрава, що всі поклали на неї сподівання: все само собою стане добре, коли прийде до влади. Нам хочеться їй вірити, не помічаючи очевидних проблем. Фінал показує, що було б зі світом, якби вона посіла трон", - каже Любов Терехова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Полум'я та кров": HBO випустить приквел "Гри престолів"

Серіал "Гра престолів" за циклом фентезі-романів Джорджа Мартіна завершився 19 травня. Кожен епізод фінального восьмого сезону дивилися в середньому 44 мільйони глядачів. У ніч на 23 вересня отримав 12 нагород найпрестижнішої американської телепремії "Еммі". Усього телеепопея має 59 "Еммі". Це рекорд серед серіалів.

Зараз ви читаєте новину «"Гра престолів" нагадує: не твори собі кумира, особливо політичного — філософиня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі