середа, 01 лютого 2017 17:41

Головним ньюзмейкером України став Леонід Кучма

 

У київському "Мистецькому Арсеналі" відкриють перший в Україні Музей новин. Подія присвячена 20-річчю "Телевізійної служби новин". Експозиція розміститься у 10 виставкових залах і буде відкрита для відвідування з 2 по 26 березня.

Напередодні відкриття провели опитування 30 провідних фахівців різних галузей, обрали 100 найважливіших новин сучасної України. Після цього були визначені головні герої цих новин з урахуванням їхнього впливу на події. Серед експертів історик Георгій Касьянов, дипломати Дмитро Кулеба та Богдан Яременко, політолог Юлія Тищенко і письменник Юрій Андрухович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Американці вподобали емоції братів Кличко"- відкрилася виставка молодих художників

 

Головним ньюзмейкером став Леонід Кучма. Він причетний до кожної шостої новини. У складеному рейтингу є згадки про три українські революції, усі президентські перегони, кілька хвиль приватизації, основні реформи в державних інституціях і системі освіти.

У ТОП-7 ньюзмейкерів входять:
1. Леонід Кучма
2. Віктор Ющенко
3. Юлія Тимошенко
4. Віктор Янукович
5. Петро Порошенко
6. Леонід Кравчук
7. Георгій Гонгадзе


Що у рейтингу переважають політики, є типовим для більшості пострадянських країн, вважають експерти.

"У країнах старої Європи не менш впливовими ньюзмейкерами є люди мистецтва і науки. Попри наші очікування, в Україні відсутній приріст не тільки економічних та політичних свобод. Досі недостатньо простору для творчості. І кожна війна — мовна, економічна, реальна, коли ллється кров, — значно зменшує цей простір", — говорить президент Фонду якісної політики Михайло Мінаков.

  Георгій Гонгадзе
Георгій Гонгадзе
Сьоме місце єдиного не політика Георгія Гонгадзе експерти пояснюють тим, що загиблий журналіст і досі лишається символом боротьби за свободу.

"Гонгадзе тут не просто постать — це безупинне нагадування про неспроможність нашого суспільства перейти до справедливого правосуддя і верховенства права", — переконана соціолог Вікторія Бриндза.

"Визначити важливість новини виявилося непросто, — зізнається головний редактор Музею новин Гліб Гусєв. — Адже за 25 років незалежності Україна пережила понад 1 мільйон 200 тисяч новин і таку кількість подій, яка в інших країнах припадає на життя декількох поколінь. Після численних обговорень та дискусій ми вирішили вважати важливою ту новину, що відповідала трьом критеріям: дала громадянам України почуття єдності, виявилася знаковою для сприйняття України в світі і визначила шлях України на роки вперед. Тоді ми попросили фахівців оцінити новини за шестибальною шкалою: від "зовсім неважливо" до "дуже важливо".

Рейтинг 100 новин та головних ньюзмейкерів України презентують у березні. У Музеї новин відвідувачі зможуть відчути себе журналістами ТСН в інтерактивній телестудії, дізнатися, як склалася доля людей, що ставали героями новин у різний час. А також побачити ексклюзивні експонати — від чернетки Акта проголошення незалежності України до легендарної машини волонтерів із зони АТО, від космічної їжі та "Кобзаря", який літав у космос із Леонідом Каденюком, до чемпіонських поясів братів Кличків.
Зараз ви читаєте новину «Головним ньюзмейкером України став Леонід Кучма». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі