вівторок, 21 листопада 2017 21:45

Річниця Революції Гідності. 5 вражаючих фільмів про Євромайдан

Річниця Революції Гідності. 5 вражаючих фільмів про Євромайдан
5 фільмів про Євромайдан. Фото - glavcom.ua

21 листопада відзначаємо День Гідності й Свободи. Чотири роки тому почався Євромайдан. Учасники подій знімали численні відео і викладали до мережі. З документальних кадрів створили сотні фільмів.

"Главком" відібрав п'ятірку найбільш вражаючих кінокартин про Євромайдан.

Зима у вогні

Найбільш масштабний фільм, який зібрав ряд нагород. Його показували в рамках офіційної програми Венеціанського кінофестивалю, а також у 2016 р. номінували на "Оскар" як найкращу документальну стрічку.

Режисера - громадянин Ізраїля - Євген Афінеєвский знімав події в центрі столиці разом з 28-ма операторами. Стрічка включає детальну панораму революції, зупиняючись на найбільш гострих епізодах її хроніки. Показують побут учасників подій, тренування, конфлікти правоохоронців з революціонерами.

Закордонний глядач оцінив стрічку дуже високо, оскільки вона виразно пояснювала природу й причини Революції Гідності

Bавілон`13
Проект стартував, як кінодокументація мітингів в центрі столиці в останній день листопада 2013 року. Незабаром навколо ініціатора Володимира Тихого об'єднався цілий ряд молодих кінематографістів, які на ентузіазмі знімали найяскравіші події Революції гідності.

Коли Євромайдан завершився - учасники проекту переключилися на висвітлення подій на Донбасі і в Криму. Згодом почали піднімати в своїх картинах тему медреформи і інші актуальні питання. На даний час "Bавілон`13" випустив кілька сотень короткометражних документальних і ігрових фільмів. А також кілька повнометражних картин: "Наша Надія", "Бранці", "Сильніше ніж зброя", "Зима, яка нас зрадила".

Автори зосередились на героїчних вчинках простих людей. Показали народження в Україні громадянського суспільства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо вікно можливостей утвердити власну культуру і мову" - Княжицький

Усе палає
Один з найбільш динамічних і швидких фільмів про події в Києві взимку 2013-2014 років. Створили троє фотографів: Олександр Течинський, Олексій Солодунов і Дмитро Стойков. Знімали події революції одночасно з позиції повсталих, правоохоронців, а також нейтральних учасників. Стрічка мала успіх на європейських кінофестивалях, отримала премію кінофестивалю в Лейпцигу.

Увага зосереджена на найбільш вибухових сторінках Євромайдану. Як зазначають критики, картина швидше показує універсальну схему певного роду повстань і протестів - тих, які закінчуються кровопролиттям. Спочатку благородне прагнення до свободи стикається з темними силами репресивної влади. Потім, після сум'яття і хаосу, праведний гнів людей змінюється чистою люттю. Після перших втрат з обох сторін, незалежно від того, що ззовні виглядає чорним і білим, в епіцентрі битви грань між добром і злом починає стиратися. В кінці - все палає.

Музей-Революція

Автор Наталія Бабінцева пропонує панораму мистецтва, яке народилося під час Євромайдану. Графіті, карикатури, розписані каски і щити, картини та інсталяції.
"Що робить події індивідуальними, що їх прикрашає - про це, власне, наш фільм. Моменти індивідуальних проявів, національного, яке відображається в перформанси - чомусь вислизнуло з уваги людей, які туди приходили", - коментує стрічку режисер Бабинцева.
У фільмі - ряд коротких інтерв'ю з художниками, які творили під час революції. Живописець-провокатор Олекса Манн каже, що до Євромайдану героєм в Україні був антигерой (шансон, жлобарт і т. п.), А вже після цих подій у нашій країні викристалізувався по-справжньому позитивний національний герой.

Майдан
Фільм стартував прем'єрою в офіційній програмі Каннського кінофестивалю. Його показували в 20 країнах, у тому числі в Швейцарії, Канаді, Греції, Ізраїлі, Чілі, Великій Британії, США.

У "Майдані" український режисер Сергій Лозниця показує все, що відбувається в центрі столиці з дистанції. Довгі, зняті з однієї точки епізоди показують кухню, натовп, намети, барикади, вхід у захоплену протестувальниками адміністрацію. Відеоряд супроводжують лише кілька титрів - коротко пояснюють, що сталося напередодні або відразу після зйомок.

У 2018 році в прокат вийде картина "Міф", реж. Леонід Кантер

Документальна історія життя Василя Сліпака, оперного співака зі світовим ім'ям і унікальним голосом. Коли виникла потреба в добровольцях в АТО - Василь залишив сцену і кар'єру в Європі. Василь "Міф" Слєпак загинув під час виконання бойового завдання від кулі снайпера.

Зараз ви читаєте новину «Річниця Революції Гідності. 5 вражаючих фільмів про Євромайдан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі