Ексклюзиви
середа, 04 листопада 2020 08:00

Герої фільму "Ще по одній" намагаються віднайти любов до життя через алкоголь

Автор: twitter.com
  Данський актор Мадс Міккельсен (у центрі) у фільмі «Ще по одній» виконує роль викладача історії Мартіна. Разом із колегами починає задля експерименту вживати спиртне щодня. Припускають, що підтримуючи достатній рівень алкоголю в крові, збільшать працездатність і налагодять стосунки з найближчими людьми. Стрічку показали у міжнародній програмі 4-го Київського тижня критики. У прокаті з 12 листопада
Данський актор Мадс Міккельсен (у центрі) у фільмі «Ще по одній» виконує роль викладача історії Мартіна. Разом із колегами починає задля експерименту вживати спиртне щодня. Припускають, що підтримуючи достатній рівень алкоголю в крові, збільшать працездатність і налагодять стосунки з найближчими людьми. Стрічку показали у міжнародній програмі 4-го Київського тижня критики. У прокаті з 12 листопада

Трагікомедія данського режисера Томаса Вінтерберга "Ще по одній" не є пропагандою ні вживання спиртного, ні поганого впливу алкоголізму. Не займається моралізаторством, а маніфестує життя. Навіть через смерть.

Про це каже кінокритикиня Анна Дацюк під час обговорення фільму після показу в рамках 4-го кінофестивалю "Київський тиждень критики". Проходив у столичному кінотеатрі "Жовтень" 22-28 жовтня, пише журнал "Країна".

Норвезький психолог Фінн Скордеруд колись висунув теорію, що людині від народження бракує половини проміле алкоголю в крові. Пізніше він цю концепцію заперечував і казав, що слова вирвали з контексту. Головні герої "Ще по одній" - чотири шкільні вчителі середнього віку - не чули про спростування. Вирішили перевірити теорію на собі. Беруться випивати щодня, аби підвищити настрій і продуктивність, стати щасливими. Щоб не почуватися п'яницями, пишуть есей про своє дослідження. Поступово збільшують дозу, за сюжетом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кінокритики назвали найкращий український фільм 2020 року

"Томас Вінтерберг – соратник Ларса фон Трієра, з яким започаткував напрям "Догма 95", - говорить Анна Дацюк. - У своїх роботах із цинізмом вглядається у пристойний фасад данського суспільства, яке з часом показує своє не дуже приємне нутро. Зокрема, у фільмі "Полювання", де Мадс Міккельсен зіграв вихователя дитячого садочка, якого помилково звинуватили у розбещенні дівчинки.

У новій стрічці Вінтерберг возз'єднується з улюбленим актором. Покладає на нього кістяк історії про вікову кризу. Алкоголь тут не тема, а засіб. Зручний інструмент, аби запустити стрімкий сюжет і додати хаосу в надто раціональне життя героїв. Вибір їхньої професії невипадковий. Перебувають у безпосередній близькості з тими, ким самі були раніше. Алкоголь для них – допінг, щоби звільнитися від гніту раціональності та згадати, як це було колись.

Вінтерберг зняв фільм-ностальгію за втраченою молодістю, ейфорією та свободою. Між тим кіно сповнене надії. Попри серйозну тему, пронизане комедійним духом. Це найсмішніша картина режисера.

Ключ для розуміння - праці філософа Серена К'єркегора, який згадується у фільмі. Писав, що любов виникає у точці падіння. Бачимо усвідомлене розставання з контролем над собою та реальністю. Спробу через пірнання в запій віднайти любов до життя.

Камера не просто стежить за перебігом, а певною мірою диктує й відображає сюжет. Чітка й зосереджена, коли персонажі тверезі. Виходить у легку розмитість та поводиться вільніше, коли вони напідпитку.

Для кожного з четвірки алкоголь стає певним каталізатором. Дає змогу обнулитися й визначити, як вийти з кризи та перейти на новий життєвий етап. Хитрий момент у тому, що не всім це вдається.

19-річна дочка Вінтерберга, яка мала зіграти у стрічці, загинула в автокатастрофі за чотири дні до зйомок. Кіно стало способом прорефлексувати та знайти для себе якийсь сенс порадіти власному життю. Навіть попру втрату рідної людини".

"Ще по одній" вийде у прокат 12 листопада.

Повну версію матеріалу читайте в журналі "Країна" від 5 листопада.

4-й "Київський тиждень критики" зібрав понад 4200 переглядів у кінотеатрі "Жовтень". Протягом 7 днів показали 19 фільмів. Українські прем'єри, ретроспективу класики, а також хіти цьогорічних фестивалів у Венеції, Каннах, Берліні, Сан-Себастьяні, Торонто.

Захід започаткували 2017-го для ознайомлення з найкращими стрічками світового кіно. Програму формують кінокритики.

5-й "Київський тиждень критики" відбудеться 21-27 жовтня 2021-го.

Зараз ви читаєте новину «Герої фільму "Ще по одній" намагаються віднайти любов до життя через алкоголь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі