Ексклюзиви
пʼятниця, 04 грудня 2020 12:39

Французи моляться за український народ

Французи моляться за український народ
Перша сцена вистави "Вій. Докудрама" Чернігівського театру імені Тараса Шевченка відбувається у міжміській маршрутці. Двоє французів приїздять в Україну на весілля, за сюжетом. Фото: TEATR.CN.UA

"Вій. Докудрама" Чернігівського театру ім. Тараса Шевченка стала найкращою драматичною виставою 2018-го року. Церемонія нагородження театральної премії "ГРА" відбулося в Київському національному театрі оперети. Переможці отримали по 50 тис. грн.

"Двоє французів приїздять в Україну на весілля дівчини, з якою познайомилися в інтернеті, — переповідає сюжет режисер Андрій Бакіров. — Іноземці вражені реаліями нашої глибинки. Головна сцена — коли люди з села розповідають страшні байки про Голодомор, війну, Чорнобиль, сучасні проблеми. Європейці щось розуміють, щось ні. У кінці один із них молиться за весь український народ. Для мене ця історія про необхідність каяття. Поки ми не визнаємо свої страхи, провину, не звільнимося — буде погано".

Найкращой виставой для дітей оголосили постановку "Ангелик, що загубив зірку" Чернігівського театру ляльок ім. Олександра Довженка.

"Молодий янгол вішав зірку на небо. І вона впала в зоопарк, — каже художниця-постановниця Олена Загребіна. — Там господарює жадібний директор. Він не годує звірів, знущається з них, думає тільки про наживу. Не хоче віддавати янголові зірку, намагається продати її. Хотіли, аби юні глядачі зрозуміли, що гроші — не найголовніше в житті. Для декорацій та костюмів використали малюнки мого 9-річного хрещеника".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хочеться миру. Але ми на своїй землі і ми її захищаємо - актор стрічки "Мати апостолів"

Особливу відзнаку журі дало постановці "Тату, ти мене любив?" київського театру "Золоті ворота".

"Це одна з наших найбільш продаваних вистав. Побувала на фестивалях у Білорусі, Німеччині, запрошують у Польщу, — каже художній керівник "Золотих воріт" Стас Жирков. — Помирає чоловік. Його три доньки вирішують продати батьків будинок. А син звільнився з поліції і хоче там жити. У снах до нього постійно приходить батько. І син питає: "Тату, ти мене любив?" Бо не встигли на цю тему поговорити, за сюжетом. Постановка — про моє покоління, яке було віддалене від батьків. Це наслідок радянського виховання. Історія сина й батька — нетипова тема для драматургії. Для мене це дуже особиста розповідь. Я з батьком практично не спілкуюся, вистава — спосіб поговорити з ним".

Найкращою музичною виставою в жанрі опери/оперети/мюзиклу назвали барокову оперу "Дідона та Еней". Журі відзначило диригента і звучання оркестру. Половину грошової премії цієї номінації — 25 тис. грн — дали Олександрі Студзінській за роль Жанни д'Арк у виставі "Біла ворона" Миколаївського театру драми та музичної комедії.

Як найкращу виставу камерної сцени нагородили "Віталіка" київського Дикого театру. Найкраща експериментально-пошукова вистава — "Гамлет" Івано-Франківського театру Івана Франка. Спектакль грають у підвалі.

Оголосили переможців театрального фестивалю-премії "ГРА" 2020-го. Найкращою драматичною виставою стала "Культура. Інновації. Майбутнє" Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра.

Зараз ви читаєте новину «Французи моляться за український народ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі