середа, 11 червня 2014 13:29

Фільм "Хайтарма" здобув дві кінопремії в Італії

Фільм "Хайтарма", що оповідає про депортацію кримських татар, отримав дві премії на міжнародному кінофестивалі "Кімерія" в Італії (Kimera International Film Festival). Стрічка Ахтема Сейтаблаєва здобула призи за найкращу режисуру і як найкращий фільм. Про це повідомляє портал Kinote.

Міжнародний кінофестиваль "Кімерія" проводиться з 2003 року у Термолі. Основною його метою є розвиток культури кіно соціальної тематики. До 2006 року фестиваль був відкритий тільки для короткометражних робіт.

"Хайтарма" ("Повернення") - перший кримськотатарський повнометражний художній фільм, створений телеканалом АТR. Стрічка заснована на реальних подіях і розповідає про трагічну дату в історії кримськотатарського народу - 18 травня 1944 року, початок сталінської депортації кримських татар. Головним героєм виступає льотчик, двічі герой Радянського Союзу, Аметхан Султан, який у травні 1944-го після звільнення Севастополя їде в відпустку у рідну Алупку. На його очах і розгортається виселення з домівок цілого народу.

Режисер і виконавець головної ролі - Ахтем Сейтаблаєв.

В український прокат "Хайтарма" вийшла 17 травня 2013 року, проте, за словами творців картини, із широким прокатом в Україні у них не склалося.

"Хайтарма" здобула російську кінопремію "Ніка" у номінації "Найкраща картина країн СНД та Балтії", а також премію Національної спілки кінематографістів України у номінаціях "Найкращий фільм року" та "Найкращий ігровий фільм".

Показ стрічки в ефірі "1+1" 17 травня, з нагоди 70-ї річниці депортації кримських татар, здобув гарні показники телеперегляду. Цього ж дня фільм демонструвався на каналі ATR. Раніше, у березні, фільм транслювався в ефірі "Громадського телебачення" та на Майдані Незалежності.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Хайтарма" здобув дві кінопремії в Італії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі