Ексклюзиви
четвер, 02 липня 2020 15:13

Фільм "Черкаси" повертається в кінотеатри

Автор: facebook.com
  Руслан Коваль у фільмі ”Черкаси” зіграв старшину Сергія Наливайка. Служив на тральщику, що в березні 2014-го чинив опір росіянам на озері Донузлав
Руслан Коваль у фільмі ”Черкаси” зіграв старшину Сергія Наливайка. Служив на тральщику, що в березні 2014-го чинив опір росіянам на озері Донузлав

Із 2 липня в кінотеатрах поновили покази воєнної драми "Черкаси" про останній український корабель у Криму.

Фільм режисера Тимура Ященка засновано на реальних подіях. У березні 2014-го тральщик "Черкаси" зі ще 12 українськими кораблями заблокували росіяни в бухті озера Донузлав у Чорноморському районі Криму. 12 членів екіпажу із 68 написали рапорт на звільнення й зійшли на берег після ультиматуму про перехід на бік РФ. Військові, які залишилися, три тижні чинили опір. Росіяни штурмували "Черкаси" з катерів і бойових вертольотів.

"Тральщик "Черкаси" - це наша країна в мініатюрі. Боронить себе всіма доступними засобами від варварського вторгнення", - каже виконавець ролі мічмана Вадим Лялько.

Стрічка вийшла в прокат 27 лютого. Через пандемію коронавірусу 12 березня було оголошено загальнонаціональний карантин і кінотеатри змушені були зачинитися. Покази "Черкас", що тривали два тижні, були тоді припинені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від сьогодні запрацюють кінотеатри

Згідно з постановою Кабінету міністрів України про карантинні обмеження, із 2 липня кінотеатри можуть знову відкриватися - з дотриманням вимог Кабміну та МОЗ. За словами творців фільму, доцільність повернення "Черкас" на великі екрани підкріплюється актуальністю зображуваних у стрічці подій, значною кількістю схвальних відгуків, неповним покриттям глядацького попиту за короткий докарантинний прокат. А головне - багатьма запитами щодо поновлення показів від жителів різних регіонів країни.

"Карантин підкосив усі сфери бізнесу, й кіногалузь не стала винятком. Багато українських фільмів були змушені перенести дати своїх релізів на невизначений термін, - каже керівниця напрямку кінотеатральної дистрибуції компанії Film.UA Group Надія Коротушка. - Особливо прикро за такі картини, як "Черкаси", прокат яких обірвався, не встигнувши охопити більшість своєї аудиторії. Через це, а також з огляду на ажіотаж навколо стрічки, ми поставили собі за мету - за будь-яких обставин повернути цю потужну кінооповідь на великі екрани, коли б це не було. Недарма неофіційним слоганом стрічки є "Черкаси чинитимуть опір". Тому ми просто не могли діяти інакше".

Прем'єра фільму відбулася торік на Одеському міжнародному кінофестивалі. Бюджет становить 40 млн грн.

Завершилися зйомки історичного фільму "Фортеця Хаджибей". Це стрічка спільного виробництва України, Грузії і Туреччини. Знімали в Білгород-Дністровській фортеці, павільйонах Одеської кіностудії, виноградниках Шабо, на березі Чорного моря та Дунаю.

Дія відбувається у XVIII ст. Росія воює з Османською імперією. Задунайські козаки виступили союзниками турків. За сюжетом, козак Андрій має передати важливу інформацію у Стамбул. Для цього йому треба визволити з темниці коменданта останньої турецької фортеці Хаджибей Ахмета-пашу, батька своєї коханої Фатіми.

Прем'єра стрічки запланована на осінь 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Черкаси" повертається в кінотеатри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі