понеділок, 09 липня 2012 12:51

Фестиваль Summer Sound'12: сон не передбачений
19

На світанку сонячні промені будять нас упереміш із ритмами трансу
Фото: Фото: Неллі Вернер
З нововведень цього літа, окрім, зрозуміло, виконавців - кемпінг для гостей, який зовсім недавно переїхав у Грибівку з Донецька, де він будувався для футбольних фанів
Цього року організатори Summer Sound розраховують на 100 тис. гостей – досить амбітно
З нововведень цього літа, окрім, зрозуміло, виконавців - кемпінг для гостей, який зовсім недавно переїхав у Грибівку з Донецька, де він будувався для футбольних фанів

30 червня британські трансери Above & Beyond відкрили найдовший музичний фестиваль в Європі.

Бадьорий мужичок - охоронець до недавнього закритої для сторонніх бази відпочинку "Газовик", що в Грибівці Одеської області, пояснює нам, що "казантип" знаходиться внизу - і махає рукою у напрямку на обрій. Перетнувши територію бази, дивимося вниз з урвища півсотні метрів заввишки. Грає гучна ритмічна музика, заглушаючи шум прибою. До величезного пляжу, де проводяться останні приготування до фестивалю, ведуть круті, практично вертикальні дерев'яні сходи. "Небезпечно. Особливо ввечері, особливо після пари коктейлів", - вирішуємо ми, і починаємо обережний спуск до моря, сонця і свята електронного саунду.

Фестиваль сучасної музики в Грибівці проводиться вже вдруге. Минулого року він тривав 4 тижні - точних даних про трафік відвідувачів немає, але ЗМІ повідомляли, що людей приїхало менше, ніж очікувалося (10 тис. осіб). Цього року організатори Summer Sound розраховують вже на 100 тис. гостей – досить амбітно. Сам фестиваль триватиме 2 місяці, тобто до кінця серпня. Книга Гіннеса не підтверджує, але вважається, що це буде найдовший фестиваль у Європі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щорічний фестиваль бодіарту щойно завершився в Австрії

З нововведень цього літа, окрім, зрозуміло, виконавців - кемпінг для гостей, який зовсім недавно переїхав у Грибівку з Донецька, де він будувався для футбольних фанів. 30-го червня робітники вже встановили великі білі намети-шатра, розраховані на 2-3 людини, і розпочали монтаж душових. Вбиральні знаходяться на території фестивалю, в 50 метрах від кемпінгу - цілком пристойні та чисті. На барі можна пообідати стравами узбецької кухні за стерпними цінами – тарілка плову за 35 грн, шаурма – 27 грн, шурпа - 55 грн. Умови для життя, загалом, створені. Тільки не для сну.

На світанку сонячні промені будять нас упереміш із ритмами трансу. Прихильникам культу нью-ейдж, що зупинилися на сусідній базі "Буревісник", було нелегко зосередитися на ранкових практиках та медитації - музика тут звучить нон-стоп 24 години на добу. Біля найдовшої в світі пляжної барної стійки (125 м) танцюють ті, в кого ще не закінчилася "афтепаті". Молодь з обслуговуючого персоналу ніжиться на піску. Попереду в нас є цілий день подалі від комп'ютерів, інтернету та міської метушні.

До вечора охорона шикується по периметру - шанувальники Above & Beyond з різних боків починають підтягуватися до кас. Засновник і президент фестивалю, Дизель з гурту Green Grey позує перед камерами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині заборонили сумнозвісний фестиваль

Темніє, на майданчику перед сценою помітно більшає людей, які танцюють. Команда Kiwi Project, автори пісні Гайтани на Євробаченні, задають драйв - втриматися біля стійки бару все складніше. І ось з'являються вони. Без єдиного слова - просто підривають пляж своєю музикою, притягають нею різношерстих засмаглих, напівроздягнених молодих людей, які вилазять з-за своїх столиків, залишаючи недопиті коктейлі, спускаються з VIP-сектора, йдуть, пританцьовуючи, з пляжу... Одна з провідних трансових команд у світі, що п'ятий рік поспіль не залишає першої п'ятірки рейтингу DJ Mag, знову в Україні – вдруге, і лише на один день.

Музиканти прилетіли з Лондона за кілька годин до виступу. Правда, в неповному складі - цього разу був відсутній Джоно Грант, один із засновників групи. Двоє інших учасників - Тоні МакГіннесс і Пааво Сільямякі - зупинилися в готелі "Чорне море - Бугаз", в декількох сотнях метрів від фестивалю. "Вони не запросили нічого особливого, все дуже просто: дорога горілка, шампанське - на вимогу. Свіжі фрукти - бажано, якщо не вийде, нічого страшного", - з посмішкою розкриває "райдер" артистів прес-секретар заходу Валерій Болган.

Клабери аплодують, підспівують і тримають ритм "качем". Британці запалюють. Грають Love Is Not Enough, Alone Tonight, Buzz, Air For Life та інші хіти європейських чартів. Різнобарвні промені лазерів освітлюють пляж. Кожна композиція - окрема історія, деякі з них взяті з життя. Ефект шоу створює відеоряд. На екрані виникають написи англійською, які діджеї набирають в режимі online на своєму комп'ютері: "Спасибі вам", "Ви класні", "Любіть один одного", "Ви зробили цей вечір незабутнім", "Це щастя - бути тут, із вами". Таке тихе спілкування з публікою вигідно відрізняє Above & Beyond від інших виконавців, любителів розбавити треки парою гучних фраз, не завжди доречних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тартак" і "Гайдамаки" творитимуть новий імідж Івана Франка

Світло і звук на висоті - тільки людей все ж замало. На дансполі й у барах можна нарахувати близько 1-1,5 тисячі осіб (в попередній день їх було всього 2-3 сотні, включаючи обслуговуючий персонал). За даними організаторів, попередній продаж на цей день склав лише 150 квитків. Створюється враження, що рекламна кампанія відкриття фестивалю була проведена без належного завзяття: все ж зірки такого рівня бувають в Україні нечасто, а тут ще й літо, море, вихідні - і ціна квитка 175 грн. робить івент цілком доступним для більшості охочих. Для порівняння, шоу Fatboy Slim на Одеському Морвокзалі в минулому році відвідало близько 4 тис. чоловік. Дуже мало, визнали організатори - більшість любителів електронної музики вважало за краще поїхати на фестиваль Global Gathering, який проходив в той самий день у Києві.

Близько третьої ранку виступ британців завершується феєрверком, словами прощання і подяки англійською на тому ж екрані. Світло гасне, проте народ не розходиться - і музиканти повертаються на кілька хвилин, щоб виконати ще один трек на біс. Потім Тоні роздає автографи всім охочим. Беремо кави і сідаємо на дивані у VIP-секторі - час для чілаута. Після Above & Beyond танцювати вже немає сил, але й спати неможливо. Грибівка нам сподобалася. Треба буде повернутися сюди в кінці липня на рок-тиждень - очікується справжній аншлаг, тисяча байкерів вже заявила про намір приїхати.

Зараз ви читаєте новину «Фестиваль Summer Sound'12: сон не передбачений». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі