пʼятниця, 22 вересня 2017 13:27

"Епоха великої журналістики минула": військовий фотограф Єфрем Лукацький
13

Фотографії Єфрема Лукацького
Фото: Ольга Васьків
Фотографії Єфрема Лукацького
Фотографії Єфрема Лукацького
Фотографії Єфрема Лукацького
Фотографії Єфрема Лукацького

21 вересня, в рамках 83 Міжнародного Конгресу PEN у Львові виставку воєнної фотографії показав фотограф Єфрем Лукацький.Також прочитав лекцію "Конфлікти: історія за кадром".

Єфрем Лукацький понад 20 років працює фотографом Associated Press. У 2005 році став фіналістом Пулітцерівської премії за роботи, зроблені під час війни в Чечні. Знімав арешт Саддама Хусейна в місті Тікріт. Автор української фотографії, проданої на аукціоні Sotheby's. Працював у Придністров'ї, на першій та другій чеченських війнах, в Іраку, Афганістані, секторі Газа, в Грузії 2008 року, перебував під час заворушень в Андижані (Узбекистан), сьогодні знімає війну на Донбасі.

"Продукт, який виробляю я і мої колеги – це правда, яка зараз стає все більш дефіцитною, - каже Лукацький. - В епоху інтернету межу між чесною журналістикою і брехнею стає все важче розрізнити. Епоха великої журналістики минула. Преса переживає дуже важкі часи. Її майбутнє – бути придворними виданнями, які обслуговують великі бренди, партії або олігархів. Така правда".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карикатурист "Шарлі ебдо": мій гумор гострий і корозійний

Починав як фотограф – криміналіст: знімав кримінальні події у Союзі, потім почав їздити в "гарячі точки" і став військовим журналістом від американського інформаційного видання. Зізнається, багато разів потрапляв у скрутну ситуацію, коли його могли вбити, заарештувати чи покалічити. За роки навчився, як правильно діяти.

"Головне - перша фраза, яку вимовляє фоторепортер, від неї залежить ваша удача і ваше життя. Якщо не впевнений, хто перед тобою – нічого не говори, першою фразою має бути: "Я журналіст або преса". Якщо впевнений – привітайся на їхній мові, але тоді, коли знаєш, хто перед тобою", - каже Лукацький.

Український фотограф каже, що з усіх воєн, які він знімав, найважче – фотографувати війну на Донбасі, бо він – громадянин цієї країни і йому дуже важко це переживати.

Зараз ви читаєте новину «"Епоха великої журналістики минула": військовий фотограф Єфрем Лукацький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі